JAV mirė žinoma rašytoja Alė Rūta

Jungtinėse Valstijose, Santa Monikoje, eidama 98-uosius metus mirė žinoma prozininkė, poetė, vertėja Alė Rūta (Elena Nakaitė-Arbienė).

E.Nakaitė-Arbienė gimė 1915 metais Petrograde, Rusijoje. Po Pirmojo pasaulinio karo su tėvais grįžusi į Lietuvą, mokėsi Rokiškio gimnazijoje, pradėjo studijuoti Vytauto Didžiojo universitete Kaune, 1937 metais baigė Klaipėdos pedagoginį institutą, mokytojavo, skelbiama Lietuvos rašytojų sąjungos interneto svetainėje.

1943 metais jis baigė literatūros studijas Vilniaus iniversitete. Bendradarbiavo žurnaluose „Naujoji vaidilutė“, „Naujoji Romuva“. 1944 metais turėjo pasitraukti iš Lietuvos, trumpai studijavo Vienos universitete, gyvendama Vokietijoje išleido pirmas eilėraščių ir novelių knygas, 1948 metais persikėlė į JAV.

Didžioji dalis Alės Rūtos išeivijoje parašytos kūrybos yra romanai, apysakos, novelės. Taip pat išleido keturis poezijos rinkinius, scenos veikalų, kelionių įspūdžių.

Iš daugiau kaip dvidešimties knygų pati rašytoja išskyrė premijuotus romanus: „Trumpa diena“ (1955), „Kelias į kairę“ (1964), „Pirmieji svetur“ (1984).

Jos prozoje dera realistinė ir lyrinė tėkmės, intymus šeimos vaizdavimas ir panoraminis vaizdas, psichologizuotas ir pakilus pasakojimas. Vyrauja tarpukario Lietuvos kaimo vaizdai (dažniausiai – Rytų Aukštaitijos), šviesą skleidžiančių inteligentų paveikslai, egzode atsidūrusių lietuvių nostalgiški jausmai ir jų gyvenimo refleksijos. Tikėjimas, meilė, darbo prasmė, papročiai - tai nuolatinės siužetų ir vaizduojamų likimų atramos, idealistiniai patriotiški siekiai - nenykstanti jos kūrybos ir veiklos siekiamybė.


Šiame straipsnyje: Alė Rūtarašytojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Ko meluojat ? 2011-1915 Kiek bus 96 tai eidama 97 metus

me

me portretas
amžinatilsį, nors tiesą sakant niekada nežinojau tokią rašytoją esant. apskritai tie mūsų emigraciniai kūrėjai labai įdomūs: keturis žodžius lietuviškai parašo ir jau tampa rašytoju. net prie stalino reikėjo daugiau talento, kad būtum pripažintas rašytoju.

Vijolė

Vijolė portretas
Idomi nuotrauka, tiktai tokių akinių mama niekada nedevėjo, plunksna nerašė ir rankraštis ne jos rašysena. Štai kuryba -- nors ji pagarbi, ne tokia kaip komentarai, kurie nesibodėja šmeižto tik ką mirusiam žmogui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių