JAV kino cikle - filmas apie kovą už gėjų teises

Nepriklausomo amerikietiško kino ciklas „Redux“ siūlo pažintį su neholivudiniais amerikiečių filmais.

Birželio 3 d. į Kauną atkeliaujančios trijų filmų programos “perliukas” - dviejų šiemetinių “Oskarų” laimėtojas - pripažinto režisieriaus Guso van Santo filmas “Milkas”. “Oskarus” pelnė šio filmo scenarijus (scenaristas Dustinas Lance Blackas) ir pagrindinio vaidmens atlikėjas Seanas Pennas (už geriausią vyro vaidmenį). Rytoj - vienintelė galimybė filmą pamatyti Kaune, vėliau dvi filmo peržiūros vyks Vilniuje.

„Milkas“ - įtaigus filmas apie Harvey Milko gyvenimą. Šis politikas, pirmasis JAV istorijoje viešai pripažinęs savo homoseksualią orientaciją, iš esmės pakeitė kovos už žmogaus teises sampratą - kovą už gėjų teises jis pavertė kova už žmogaus teises. Sensacija tapo tai, kad puritoniškoje Amerikoje 1978 m. H.Milkas buvo išrinktas į San Francisko miesto tarybą. Tačiau jo tarnyba visuomenei truko vos 11 mėnesių - tais pačiais metais H.Milkas ir San Francisko meras George Mascone politinio oponento buvo nušauti miesto tarybos salėje.

Neįtikėtinas H.Milko gyvenimas ir tragiška mirtis tapo San Francisko legenda. Išskirtinė ir filmo “Milkas” kūrybos istorija - dėl teisinių trukdžių, besikeičiančio aktorių ir kitokių nesėkmių

jo kelias į didžiuosius ekranus truko 15 metų. Tik grįžęs prie šio kūrybinio projekto trečią kartą, režisierius Gusas van Santas jį įgyvendino iki galo.

Kitas ciklo filmas - Barry Jenkinso „Vaistai nuo melancholijos“ - tai istorija apie du žmones ir jų emocinį ryšį. Juostoje akivaizdi socialinės kritikos potekstė: analizuojama ekonominė ir etninė segregacija. Filme svarbų vaidmenį atlieka San Franciskas, po kurį žiūrovas blaškosi su abiem pagrindiniais veikėjais.

Režisieriaus Josho Safdie filmas „Malonumas būti apiplėštam“ - tai pasakojimas apie jauną moterį Eleonorą, bijančią kalbėtis su žmonėmis.  Todėl, norėdama žvilgtelėti į jų gyvenimus ir susipažinti su jų asmenybėmis, ji vagia, priversdama aukas šypsotis, palikdama jas suglumusias ir dėkingas.

Nepriklausomo JAV kino ciklas, parengtas Tarptautinio Kauno kino festivalio, baigia Amerikos kultūros mėnesį “Atverkime langus kitokiai Amerikai”.

 

Nepriklausomo amerikietiško kino ciklas kino teatre „Forum Cinemas” (prekybos centras “Akropolis”, Karaliaus Mindaugo pr. 49):

 „Vaistai nuo melancholijos“ („Medicine for Melancholy“), rež. Barry Jenkinsas, 2008 m. (88 min.) - birželio 3 d. 19 val.

 „Malonumas būti apiplėštam“ („The Pleasure of Being Robbed“), rež. Joshas Safdie 2008 m. (71 min) - birželio 4 d. 19 val.

 „Milkas“, rež. Gusas van Santas, 2008 m. (128 min.) - birželio 5 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: filmas "Milk"

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių