JAV: 30 m. nuo J.Lennono nužudymo

Vienos iš garsiausių visų laikų grupių „The Beatles“ gerbėjai trečiadienį minės 30-ąsias metines nuo lemtingų šūvių Niujorko centre.

Johnas Lennonas buvo nužudytas vos keturiasdešimties, ir jo našlė Yoko Ono sako neįsivaizduojanti jo, sulaukusio septyniasdešimties.

Keliomis valandomis anksčiau J. Lennonas prie prabangių savo namų greta Niujorko centrinio parko dar pasirašė autografą ant savo albumo Markui Davidui Chapmanui – 25-čiui, kuris jį nužudys ir bus nuteistas kalėti iki gyvos galvos. J. Lennono našlė Joko Ono jau šešiskart pasipriešino malonei, baimindamasi dėl savo ir judviejų sūnais Seano likimo.

Dabar Centriniame parke apie Lenoną primena braškių laukai – „Strawberry Fields“ – ir mozaika „Imagine“.

„Imagine“ jau beveik keturis dešimtmečius įkvepia pasaulio taikos aktyvistus – ši daina parašyta per patį Vietnamo karo apogėjų. Taip pat pavadintas ir albumas, kuris vainikavo J. Lennono solinę karjerą. Per paskutinius devynerius gyvenimo metus jis jau nebesukūrė nieko panašaus.

Tačiau jis taip ir liko visos epochos simboliu – išskirtinės išvaizdos, ir, svarbiausia, visai ne išskirtinių pažiūrų tais pasipriešinimo ir sukilimų laikais.

Kai Vietnamo karas paliko randus ištisai kartai, ir jis per medaus mėnesį su Y. Ono kvietė pasaulio žiniasklaidą į viešbučio kambaryje rengiamą sėdimąjį protestą už taiką.

Y. Ono kaltinama ir dėl „The Beatles“ iširimo. Bet susibūrę šeštojo dešimtmečio pabaigoje ir po kelerių metų pasiekę svaiginamas populiarumo aukštumas, atlikėjai neprarado gerbėjų paramos ir kai grupė išsiskirstė 1970-aisiais. Iš viso grupė pardavė apie milijardą albumų.

Vos šį lapkritį interneto parduotuvėje „iTunes“ pasirodžius „The Beatles“ albumams, jų nupirkta pusė milijono. J. Lennono facebook.com puslapis turi per milijoną gerbėjų.

Jis nemėgo laiko tėkmės ir prieš mirtį sakė negalįs patikėti, kad jam jau keturiasdešimt. Šūviai nubraukė svarbiausią grupės fanų viltį: kaip sakė George`as Harrisonas, „The Beatles“ nebesusirinks groti tol, kol J. Lennonas bus negyvas.


Šiame straipsnyje: Johnas Lennonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių