Jaunųjų talentų festivalis keičia veidą ir formatą

Klaipėdos muzikiniame teatre dvi dienas vyks jau 15-asis Jaunųjų talentų festivalis, kuriame - būrys sparčiai garsėjančių atlikėjų, tačiau ne čionykščių.

Gerokai sutrumpėjo

Šiųmečiame festivalyje žiūrovai nepamatys ir neišgirs su teatro orkestru muzikuojant gabiausių uostamiesčio moksleivių, kaip būdavo ankstesniais metais. Ir uostamiestyje muziką studijuojantys studentai negali pasigirti gausiai dalyvaujantys jame.

Panašu, kad maestro Stasio Domarko  inicijuotas ir daugiau nei dešimtmetį Klaipėdos muzikiniame teatre puoselėtas festivalis keičia veidą, o gal ir formatą.

Šiemet festivalio solistų dauguma - jauni ir jau nelabai, tačiau kviestiniai lietuvių atlikėjai iš Vilniaus ir Kelmės, Austrijos ir Rumunijos. Pora jų neseniai šmėkščiojo televizijų projektuose ir gal dar nespėjo pasimiršti plačiajai publikai. Dar du atstovauja populiariai grupei „el Fuego“.

Renginys per pastaruosius kelerius metus sutrumpėjo nuo savaitės iki dviejų vakarų. Ir šiemet nieko negirdėti apie papildomą jo edukacinę programą.

Tačiau Jaunųjų talentų festivalis įvyks ir panašu, kad jo ilgamečiam organizatoriui Klaipėdos muzikiniam teatrui nieko nekainuos, nes visai neblogai prisigretino prie jo socialinio Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo projekto, skatinančio mokytis ir tobulėti. Jam ES skyrė beveik du milijonus litų.

Parodys dvi operas

Kaip ten bebūtų, publikos laukia unikali projektinė premjera - C.Monteverdi'o opera „Popėjos karūnavimas“ su talentingais jaunaisiais artistais - Egle Chisiu (Popėja), Andrejumi Kalinovu (Neronas), Viktorija Stanelyte (Fortūna ir Oktavija), Judita Butkyte (Amūras ir Damigela), uostamiesčio scenoje debiutuojančia „Triumfo arkos“ dalyve Diana Tiškovaite (Nutričė) ir kitais.

Kalbama, kad visi bilietai į šio penktadienio spektaklį jau išpirkti. „Popėjos karūnavimas“ bus rodomas ketvirtąsyk ir į sceną galbūt sugrįš tik kitą teatro sezoną. Nors pirmieji atsiliepimai apie šį spektaklį ne patys geriausi, margaspalvei Klaipėdos apskrities publikai, matyt, rūpi pamatyti meilės, erotikos ir žiaurumo kupiną muzikinę dramą, kuri kūrybinei komandai tapo kietu riešutėliu.

Šeštadienį teatre vėl šeimininkaus jaunimas, publiką kviečiantis į nemirtingąją G.Verdi'o „Traviatą“, tačiau kitokią ir įdomią tuo, kad operą diriguos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentas, šiemet bakalauro studijas profesoriaus Juozo Domarko klasėje bebaigiantis Modestas Barkauskas. Nenuostabu, kad prof. J.Domarkas mielai sutiko tapti šiemečio Jaunųjų talentų festivalio globėju.

Pagrindines „Traviatos“partijas atliks iš televizijos projekto „Triumfo arka“ žiūrovams puikiai pažįstama Kristina Zmailaitė ir grupės „el Fuego“ nariai Tomas Pavilionis bei Klaipėdos muzikiniame teatre debiutuojantis Jonas Sakalauskas.

Dirigento debiutas

Jaunam dirigentui M.Barkauskui „Traviata“ taps ne tik bakalauro studijų baigiamuoju dirigavimo egzaminu, bet ir debiutu. Modestas operos dar nėra dirigavęs, todėl neslepia ir jaudulio. „Pradedančiajam visada yra sunku, o čia profesionaliam, kiekvieną „Traviatos“ natą mintinai žinančiam orkestrui reikia pateikti savo interpretaciją. Jaudulio yra, bet tai natūralu“, - po vienos repeticijų kalbėjo M.Barkauskas.

Iš Šiaulių kilęs dirigentas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuoja jau devintus metus. Pirmiausia jis baigė chorinio dirigavimo bakalauro ir magistro studijas, o simfoniniu dirigavimu susidomėjo itin stipriai paveiktas šviesaus atminimo maestro Jono Aleksos, dėsčiusio jaunuoliui chorinį dirigavimą.

Modestas yra ir pernykščio Jaunųjų talentų festivalio dalyvis, tik tada jis dirigavo koncertinę programą. „Klaipėdos muzikinis teatras turbūt vienintelis Lietuvoje, suteikiantis išskirtines sąlygas jaunimui. Štai baigi studijas ir jau gali reikštis profesionalioje scenoje“, - džiaugėsi M.Barkauskas.

Daugeliui jau pažįstami

Violetos partiją atliksianti K.Zmailaitė uostamiesčio publikai jau pažįstama iš naujametės „Traviatos“.

T.Pavilionis Alfredo partiją atliko sutrumpintoje šios operos versijoje, parodytoje praėjusią vasarą festivalyje „Muzikinis pajūris“. J.Sakalauską (Žermonas) publika matys pirmą kartą. Jonas, kaip ir jo bičiulis Tomas, - operinio dainavimo specialybės magistrantai. T.Pavilionis studijuoja docento Vytauto Juozapaičio klasėje, J.Sakalauskas - pas profesorių Virgilijų Noreiką. Jonas yra trumpametražių operų festivalio „Naujoji operos akcija“, arba dažniau vadinamo NOA, vienas iniciatorių ir organizatorių. Jame jis pristatė ir paties sukurtas mini operas „Svingas“ bei „Gervė ir Gandras“. Pastarąją jau teko matyti ir Klaipėdos publikai prieš kelerius metus festivalyje „Plartforma“.

Jaunimas teigė, kad jų „Traviata“ bus pavasariška. Su šia opera 1995-aisiais prasidėjo Klaipėdos muzikinio teatro istorija. Tikimasi, kad 2013-aisiais šis D.Verdžio kūrinys skambės naujame teatro pastate pasitinkant Naujuosius metus.

FESTIVALIO PROGRAMA

Klaipėdos muzikiniame teatre (Danės g. 19)

Gegužės 14 d. 18.30 val. - C.Monteverdi'o opera „Popėjos karūnavimas“.

Bilietai - po 27, 32, 37 litus.

Gegužės 15 d. 18.30 val. - G.Verdi'o opera „Traviata“.

Bilietai - po 17, 22, 27 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių