Jaunieji kūrėjai sugrįžo pasveikinti Klaipėdos (programa)

Jungtinės dailės parodos atidarymu ketvirtadienį Klaipėdoje prasidėjo devynias dienas truksiantis jaunųjų kūrėjų menų festivalis „7.6“.

Sukvietė net iš užsienio

Jis sukvietė sugrįžti daugiau nei 20 jaunųjų menininkų klaipėdiečių, išvykusių studijuoti, gyventi, kurti kitur, kad savo kūryba pasveikintų brangų miestą su 760-uoju gimtadieniu.

Klaipėdos jaunimo kultūrinės organizacijos „Kultūros raktas“ rengiamas festivalis subūrė jaunuosius kompozitorius, atlikėjus, dailininkus, architektus, kinematografininkus, literatus, teatro artistus – klaipėdiečius, išsibarsčiusius po Lietuvą ir net užsienį. Jie buvo pakviesti sugrįžti į Klaipėdą, į miesto 760 metų jubiliejui skirtą jaunųjų kūrėjų menų festivalį „7.6“.

Festivalio metu miesto bendruomenė turės neįkainojamą galimybę pamatyti daugiau nei dvi dešimtis jaunų klaipėdiečių, išplaukusių į plačius meno vandenis, bei susipažinti, kuo gyvena jaunieji kūrėjai, pasirinkę profesionalaus meno kelią, kaip jų kūryba ir asmenybės pasikeitė nuo jų kūrybinės veiklos pradžios uostamiestyje.

Magiška skaičių simbolika

Festivalį sumanė ir ėmėsi jį organizuoti prie jaunųjų menininkų galerijos „Kultūros namai: menas ir kava“ susibūrę „Kultūros rakto“ entuziastai – jaunimo kultūrinės organizacijos ir festivalio vadovas, jaunasis kompozitorius Matas Drukteinis, Klaipėdoje režisūrą studijuojanti Erika Kubiliūtė, jaunoji vadybininkė Rūta Raišutytė ir dabar Vilniuje gyvenantis pianistas Tomas Pūtys.

Organizatoriai norėjo, kad festivalyje nuo jo pavadinimo iki vietų, kuriose vyks renginiai, ir dalyviai, ir miestiečiai galėtų įžvelgti simboliką bei jų širdžiai artimas asociacijas.

„Pavadinimas, suprantama, aliuzija į „apvalią“ Klaipėdos sukaktį, tačiau gilesnė prasmė yra skaičiuose – „7“ ir jo liekanoje „0,6“, – tvirtino festivalio rengėjų komanda. – Skaičius „7“ yra sėkmės ir harmonijos simbolis – to mes visi ir norime palinkėti uostamiesčiui. „0,6“, arba kitaip galime pavadini – daugiau nei pusė – tai aplinka, miestas, kuris formuoja jauną žmogų. Nuo aplinkos priklauso didžioji dalis asmenybės, tad Klaipėda visada išliks jaunųjų kūrėjų – festivalio dalyvių mylimas miestas.“

Vyks septyniose erdvėse

Simboliška ir tai, kad festivalis vyks septyniose skirtingose erdvėse: Klaipėdos koncertų salėje, Kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmų kiemelyje bei Meno kieme, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, palei Danės krantinę Šiaurės rago link, aikštėje prie burlaivio„Merdianas“ ir jaunųjų menininkų galerijoje „Kultūros namai: menas ir kava“.

„Galiausiai, visos šios vietos yra neatsiejamos nuo Klaipėdos tapatybės, taip pat jauniesiems kūrėjams jos asocijuojasi su vienais gražiausių jų prisiminimų. Džiugu, kad kartu su jaunaisiais kūrėjais galime padovanoti mūsų gimtam ir mylimam miestui tokią gražią dovaną. Ne veltui pasirinkome paprastą, bet tikrai nuoširdų festivalio šūkį: „Čia visada gera sugrįžti!“, – sakė M.Drukteinis.

Didysis atidarymas – penktadienį

Jaunųjų kūrėjų festivalis prasidėjo jungtinės dailės parodos atidarymu „Kultūros namuose: menas ir kava“, o festivalio didysis atidarymas – penktadienį Klaipėdos koncertų salėje, kur savo sugebėjimus demonstruos jaunieji kompozitoriai ir atlikėjai.

Tai vienintelis renginys, į kurį reikės pirkti bilietus, nors ir už simbolinę kainą.

Visi kiti jaunųjų kūrėjų menų festivalio „7.6“ renginiai – nemokami.

Festivalio programoje – elektroninės ir džiazo muzikos koncertai, diskusijos, paramos akcija, instaliacijų pristatymai, kūrybinės dirbtuvės, teatriniai pasirodymai, filmų peržiūros bei susitikimai su jaunaisiais kino kūrėjais, poetais ir prozininkais.

Festivalio programa

Birželio 28 – liepos 6 d. – „7.6: dailės formos“: jungtinė jaunųjų dailininkų paroda „Kultūros namuose: menas ir kava“ (Tiltų g. 3).

Birželio 29 d. 18 val. – „7.6: jaunieji kompozitoriai, jaunieji atlikėjai“: festivalio atidarymo koncertas Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

Bilietai – 5–10 Lt, platinami galerijoje „Kultūros namai: menas ir kava“ bei valandą prieš renginį Klaipėdos koncertų salėje.

Birželio 30 d. 12–17 val. – „7.6: paramos akcija jauniesiems Klaipėdos kūrėjams“: muzikinių grupių ir atlikėjų pasirodymai, kūrybinės dirbtuvės, lauko galerija aikštėje prie burlaivio „Meridianas”.

Liepos 1 d. 15–20 val. – „7.6: gyvoji meno alėja“: instaliacijų pristatymai ir dirbtuvės, teatriniai pasirodymai, elektroninė muzika Danės krantinėje nuo Pilies tilto iki Šiaurės rago.

Liepos 3 d. 22 val. – „7.6: kino naktis“: jaunųjų kinematografininkų filmų peržiūros ir susitikimai su autoriais Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmų kiemelyje (Didžioji Vandens g. 2).

Liepos 4 d. 17 val. – „7.6: literatūros skaitymai“: susitikimas su jaunaisiais poetais ir prozininkais I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje (Herkaus Manto g. 22).

Liepos 5 d. 18 val. – „7.6: Klaipėdos kultūrinis laukas Lietuvos kontekste“: atvira festivalio diskusija „Kultūros namuose: menas ir kava” (Tiltų g. 3).

Liepos 6 d. 21 val. – „7.6: džiazas kiemelyje“: festivalio uždarymas, jaunųjų džiazo atlikėjų projektai Meno kieme (Bažnyčių g. 4).

Liepos 6 d. 24 val. – „7.6: jam session“: antrasis festivalio uždarymas džiazo klube „Kurpiai“ (Kurpių g. 1A).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių