Japonų meno gūsis – Klaipėdoje

Ketvirtadienį Klaipėdoje atidaromos net trys japonų meno parodos kviečia geriau susipažinti su Tekančios saulės šalimi ir egzotiška jos kultūra.

Japonų tekstilininkės Masu Yamamoto „Kimono“, dailininkės Yumiko Matsumoto ištapytų kriauklių ir tradicinio meno kūrinių ekspozicijas Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje pristatys Japonijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvoje Miyoko Akashi. Susirinkusieji į vernisažą bus pakviesti dalyvauti arbatos gėrimo ceremonijoje.

30 šilkinių kimono

M.Yamamoto pradėjo kurti ir siūti japoniškus tautinius rūbus prieš 35 metus. Parodoje ji pateiks 30 šilkinių kimono, kuriuos pati sukūrė ir pagamino nuo pat pirmojo siūlo.

Pasak meistrės, kimono gamybai gali būti naudojama medvilnė ir linas, bet dažniausiai jie siuvami iš šilko. Vieno kimono audimui reikia maždaug 3000 šilkverpių vikšrų. Siūlai, išvynioti iš šilkverpių vikšrų kokonų, specialiai ruošiami ir dažomi natūraliu būdu, naudojant tuo metų laiku augančius augalus. Taip paruošiamas kiekvienas plonytis siūlelis. Apie 1200 siūlų sudedama į audimo stakles ir, šaudyklei tarp metmenų perbėgus apie 200 tūkst. kartų, išaudžiamas 40 cm pločio ir 13 m ilgio audinys. Jis sukerpamas į 8 lygias dalis, iš kurių ir siuvamas kimono.

Tapyba ant kriauklių

Be tradicinių kimono, lankytojai parodoje pamatys ir Iki (elegantiškuoju) stiliumi ištapytas Y.Matsumoto kriauklių geldeles.

Kriauklių tapymo meno dailininkė pradėjo mokytis 1986-aisiais. Dabar Y.Matsumoto tapo technika, kuri žinoma ornamento arba kougou (smilkalų dėžutės) pavadinimu.

Dailininkės Y.Matsumoto kūrybą geriausiai apibūdina jos pačios mintys: „Mano kriauklėse pajusite gamtos kaitą, kuri įkvepia ir sukelia romantišką nuotaiką. Paprastai tapau kriauklių poras. Kriauklių geldelių poros yra žaidimas, kuriame reikia atrasti geldelės porą pagal išorinį raštą ir nuostabų piešinį vidinėje geldelės pusėje. Šį žaidimą Japonijoje merginos žaisdavo Heiano epochoje (794-1192). Kadangi geldelė turi tik vieną atitinkančią porą, kriauklių geldelės tapo puikių vyro ir žmonos santykių simboliu ir buvo dedamos į kraitį. Dabar šis paprotys išnykęs ir kriauklių poros yra tik gražūs meno kūriniai“.

Galės pasimatuoti

Japonų meno parodos P.Domšaičio galerijoje Klaipėdoje (Liepų g. 33) bus atidarytos lapkričio 5-ąją 17.30 val. ir čia paviešės iki gruodžio 31-osios.

Kartu su jomis, kaip pasakojo galerijos direktorė dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė, vaikams ir suaugusiems parengta edukacinė programa „Susipažinkime - kimono“.

„Per užsiėmimus bus kalbama apie kimono kilmę ir istoriją, papročius bei ceremonijas, kurios svarbios dėvint šį drabužį, bus galima pasimatuoti tikrą kimono“, - intrigavo dailėtyrininkė ir priminė, kad į šias ekskursijas reikia užsiregistruoti iš anksto tel. 410 421.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių