Japonijos ambasadorė atidarys fotografijų parodą Klaipėdoje

Kitą savaitę, antradienį, Klaipėdoje atidaroma paroda, skirta Lietuvos ir Japonijos diplomatinių ryšių 20-mečiui.

Dalyvaus Japonijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Miyoko Akashi, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, japonų kultūros žinovas uostamiesčio Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Dumčius, Japonijos užsienio reikalų ministro apdovanotas už neįkainojamą indėlį dešimtmečiais stiprinant Japonijos ir Lietuvos ryšius.

Renginys vyks Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje. Minint Lietuvos ir Japonijos diplomatinių santykių atnaujinimo 20-ąsias metines, bus pristatyta fotografijų paroda. Ją sudaro dvi pagrindinės temos: Lietuvos ir Japonijos diplomatinių santykių atkūrimo 20-osios metinės ir atstatymo bei atsikūrimo darbai po didžiojo žemės drebėjimo Rytų Japonijoje. Šia paroda siekiama išreikšti Japonijos padėką Lietuvai už jos didelę paramą.

Parodoje taip pat bus eksponuojamos fotografijos, vaizduojančios Japonijos ir Lietuvos santykių istoriją prieš ir po 1991 m. Nuotraukose – ne tik žemės drebėjimo ir cunamio nuniokotos vietovės bet ir dabartinė situacija.

Japonijos miestas Kudži – vienas pirmųjų Klaipėdos miestų-partnerių. Su juo bendradarbiavimo sutartis pasirašyta 1989 m.

Bendradarbiavimui su Klaipėda Kudži visuomet skyrė daug dėmesio. Nepriklausomos Lietuvos pradžioje tuometis Kudži miesto meras p. Yoshiaki Kudzi, nepaisydamas neutralios Japonijos vyriausybės pozicijos dėl Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo, iš karto po Sausio įvykių Lietuvoje ėmėsi ryžtingų priemonių, parašydamas protesto laišką tuomečiam Tarybų Sąjungos Komunistų partijos generaliniam sekretoriui Michailui Gorbačiovui, jo reikalaudamas nedelsiant sustabdyti agresiją Lietuvoje.

Kudži miestas devintojo dešimtmečio pradžioje intensyviai rėmė Klaipėdos miesto ligonines. Kudži miesto mero biure vienerius metus dirbo Klaipėdos miesto atstovas – V.Dumčius. Jam grįžus iš Japonijos, japonų partneriams padedant Klaipėdos universitete įkurtas Orientalistikos centras.

1995 m. Hagoje vykusiame Pasauliniame susigiminiavusių miestų kongrese Klaipėdos ir Kudži bendradarbiavimas buvo pripažintas vienu įdomiausių pasaulyje.

Parodos, skirtos Lietuvos ir Japonijos diplomatinių ryšių 20-mečiui, atidarymas – lapkričio 15 d. 13 val. I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių