Japonė Expo parodai jau paaukojo 89 dienas ir 250 tūkst. litų

61-erių Tomiyo Yamada iš Japonijos Šanchajuje vadinama „Expo močiute“.

Japonė išgarsėjo po to, kai Expo parodoje visų 189 šalių paviljonus aplankė po du kartus.

Šiandien ji aplink milžinišką parodos teritoriją suka jau trečią ratą ir tikisi įgyvendinti savo svajonę – didžiausioje pasaulinėje parodoje praleisti 185 dienas, t.y. visą parodos laikotarpį. Šanchajuje vykstančioje parodoje japonė jau praleido 89 dienas ir savo aistrai paaukojo 250 tūkst. litų.

Ketvirtą kartą Lietuvos paviljone apsilankiusi Tomiyo Yamada pasakojo, kad tai jau penktoji jos lankoma pasaulinė paroda.

Pirmą kartą Expo parodoje japonė lankėsi būdama 30-ties metų, tačiau „Expo liga“ ji teigia susirgusi 2005-ųjų Expo Aichi, Japonijoje. Kad galėtų kasdien lankyti parodą, Šanchajuje Yamada išsinuomojo butą, esantį vos už kelių kilometrų nuo Expo.

Čia ji atvyko dar pernai gruodį, likus beveik 6 mėnesiams iki parodos atidarymo.

„Sugrįžti į Expo kiekvieną dieną mane skatina įdomi parodos tema „geresnis miestas, geresnis gyvenimas“, be to, čia turiu unikalią galimybę tiek daug sužinoti apie visas pasaulio šalis. Per vieną kartą neįmanoma paviljonų apžiūrėti itin atidžiai, todėl į juos visus grįžtu bent po kelis kartus, kad galėčiau pažvelgti į eksponatus iš kitos perspektyvos. Grįžusi namo, informacijos apie visas aplankytas šalis dar kartą ieškau internete“, – pasakojo „Expo močiute“ arba didžiausia parodos gerbėja praminta T. Yamada.

Išsamiai visus savo įspūdžius dienoraštyje aprašanti moteris tikina išstudijavusi ne tik pagrindinę informaciją apie mūsų šalį, bet ir mūsų trispalvės simbolines reikšmes. Ne ką mažiau įdomus jai pasirodė ir kiniškas mūsų šalies pavadinimas, kuris skamba „Litaue“.

Šiame pavadinime panaudotas hieroglifas „tao“, reiškiantis porcelianą, jai sukėlė asociacijų su jos gimtu miestu, kuris garsus porceliano gamyba.

Visų nuostabai, „Expo močiutė“ teigė prisimenanti, kaip Lietuvos paviljonas atrodė ir 2005 m. Expo parodoje Japonijoje. Ji iškart paminėjo pagrindinį mūsų šalies paviljono akcentą – DNR spiralę, tiesa, pavadindama ją labirintu.

Pirmą kartą į Lietuvos paviljoną užsukusi dar gegužės mėnesį, šiandien T. Yamada Lietuvos paviljoną aplankė jau ketvirtą kartą. Kartu su vyru ir sūnumi keliaujanti moteris buvo pavaišinti lietuviškais cepelinais bei baltu Švyturio alumi.

Japonų šeima prisipažino nieko panašaus į cepeliną ankščiau nėra ragavę, o baltas alus jiems pasirodė labai nepanašus į tradicinį japonišką alų. Ištikimiausi parodos lankytojai taip pat buvo apdovanoti Lietuvos paviljono VIP kortelėmis.

Su jomis šeima nuo šiol galės ne tik be vargo patekti į Expo teritoriją, jiems nebereikės stovėti ir kelių valandų eilėse prie paviljonų. Žymiausia japonė visame Šanchajuje su vyru ir sūnumi pakviesti Lietuvos paviljone apsilankyti ir penktą kartą – per nacionalinę mūsų šalies dieną, kuomet čia lankysis ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: Expo močiutėŠanchajus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių