J. Karnavičiaus šimtmečiui paminėti – koncertas

Minėdami 100-ąjį profesoriaus gimtadienį, garsūs atlikėjai, buvę pedagogo, profesoriaus Jurgio Karnavičiaus studentai, jo atminimui surengė koncertą.

Pedagogo Jurgio Karnavičiaus atminimo vakarui pianistas Petras Geniušas pasirinko Aleksandro Skriabino sonatą, kurią prieš 22-ejus metus atliko pirmajame savo rečitalyje. Prie fortepijono vienas po kito sėda Rokas Zubovas, Jurgis Karnavičius jaunesnysis, Ibelhauptų duetas – visi jie buvę profesoriaus Jurgio Karnavičiaus studentai. Pusšimtis pedagogo auklėtinių – šiandien žinomų menininkų.

„Mūsų profesorius labiau nei kiti meistrai pasitikėdavo studento individualybe. Jis stengdavosi ją atskleisti ir skatino ieškoti, rasti savo priemones, tobulinti, turėti savo viziją, niekad nemeluoti. Jo nuomone, jeigu ką nors, kas jau yra akademiniuose vadovėliuose, kartoji, tai – labai arti kičo“, – savo pedagogo išskirtinius mokymo metodus apibūdino muzikologas, buvęs J. Karnavičiaus studentas Edmundas Gedgaudas.

J. Karnavičiaus žodžiai Muzikos ir teatro akademijoje perduodami iš lūpų į lūpas: pavyzdžiui, tvarkingai, tačiau be emocijų grojantiems studentams profesorius sakydavo, kad jie važiuoja per Šveicariją, bet mato tik kelio ženklus.

Muzikologų teigimu, prisimenant Jurgį Karnavičių reikia kalbėti apie visą jo giminę: tėvą, kompozitorių Jurgį Karnavičių, operos „Gražina“ autorių, ir senelį, teisininką Laurą Karnavičių. Senelio iniciatyva Gedimino prospekte Vilniuje buvo pastatyti teismo rūmai.

„Tėvą galiu apibūdinti vienu žodžiu – nuostabus. Absoliučiai nuostabus. Į šį žodį sutilptų tiek daug, kad tiesiog neužtektų valandos ar dviejų pasakojimo“, – sakė pianistas, sūnus Jurgis Karnavičius, vertinęs itin artimus santykius su savo tėvu.

„Karnavičių šeimoje tėvo ir sūnaus santykiai buvo ypatingai stiprūs. Taip sprendžiu iš savo tėvo pasakojimų apie mano senelį, apie jo tėvą, kurio aš kaip ir nesutikau gyvenime – jis mirė prieš man gimstant. Tėvas kalbėdavo apie senelį taip, jog jaučiau, kad tarp jų taip pat buvo kažin kokie labai stiprūs ryšiai, panašūs į tą ryšį, siejantį mane su tėvu“, – gražių žodžių apie savo tėvą ir šeimos artumą negailėjo J. Karnavičiaus sūnus.

Profesorius Jurgis Karnavičius, baigęs Kauno konservatoriją, studijavo Berlyne ir Paryžiuje. Kaip pianistas grojo su Lietuvos Filharmonijos simfoniniu orkestru, rengė solinius rečitalius. Net 34-erius metus profesorius vadovavo tuometei Lietuvos konservatorijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių