J. Danausko parodoje – Baltijos jūros miškai

Varšuvoje Lietuvos kultūros centre atidaryta fotografo Jono Danausko paroda  „Miškuose prie Baltijos“. Devynių aplink Baltijos jūrą esančių valstybių gamta labai skirtinga, tarytum ji pati būtų prisitaikiusi prie žmonių gyvensenos ir tradicijų, sako parodos autorius.

Daugiau nei penkerius metus truko fotografo J. Danausko bandymas apžvelgti tūkstančius kilometrų nusidriekusią teritoriją palei Baltijos jūrą ir savitai įamžinti gamtos grožį. Nuotraukos atskleidžia Baltijos pajūrio devynių šalių miškų grožį ir nuotaiką.

„Aš esu gamtos fotografas.Todėl mažiau žiūrėjau į urbanistinius dalykus, kultūrinius, daugiau į gamtą. O  miškai todėl, kad pernai tarptautiniai miškų metai buvo“, – sako parodos autorius Jonas Danauskas.

„Čia parodyti Europos miškai, devynių šalių gražiausi ir labai skirtingi miškai. Tarp jų ir Lenkijos miškas –Belovežio giria. Parodos autoriui pavyko pagauti nuotaiką ir miško dvasią, parodos temą, miško ramybę – viską, ko mes ieškome patys miške“, – pasakoja Varšuvos regioninės valstybinės miškų direkcijos direktoriaus pavaduotoja miškininkystei Beata Zeller.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos, Rusijos, Danijos, Suomijos, Vokietijos gamtos buveinių ir nacionalinių parkų grožis – išskirtinis. Tačiau fotografų tikslas, pasak parodos autoriaus, vienas – skiepyti žmonėms meilę gamtai ir miškui. Ir suprasti, kad visas Baltijos tautas formavo ir jungė kelios stichijos – Baltijos jūra, ežerai, upės, miškai.

„Mes nesame vienodi, dviejų vienodų akmenų, medžių nėra. Žmonės esam skirtingi. Vienodai neišeis, vis tiek skirtingai būna. Kiek esam su kolegomis kažką bandėme daryti, nepavyksta vienodai“, – teigia parodos autorius.

„Prisidėjom nemaža dalimi, kadangi mes turime kontaktus su kaimyninėmis šalimis, ypatingai su Lenkija jau 20 metų. Ir kada teko tam autoriui važiuoti, tai prašėme, kad parodytų autoriui gražiausius kampelius ir jie tai padarė. Nes tikslas bendras – parodyti tą visuomenei“, – sako Lietuvos generalinio urėdo pavaduotojas Petras Kanapienis.

J. Danauskas lietuvių ir lenkų kalbomis išleido fotografijų albumą „Miškuose prie Baltijos“, parengęs daug albumų ir iliustruotų knygų apie Lietuvos gamtą ir regionus.


Šiame straipsnyje: fotografijaparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių