Įteiks I.Simonaitytės literatūrinę premiją

Už knygą „Nugrimzdusi Klaipėda“ jos autorėms Jovitai Saulėnienei ir Rasai Tarik rytoj bus įteikta Ievos Simonaitytės literatūrinė premija.

Laimėjo „Nugrimzdusi Klaipėda“

Iškilmės vyks sausio 22 d. 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje. Tradiciškai čia rašytojos gimtadienio išvakarėse šiemet bus įteikta jau 24-oji lietuvių literatūros klasikės vardo literatūrinė premija. Nuo 1987-ųjų ji skiriama už brandžius kūrinius, atspindinčius Klaipėdos krašto bei Mažosios Lietuvos dvasią, kultūrinę tradiciją ir istorinę problematiką arba įamžinančius lietuvių literatūros klasikės I.Simonaitytės atminimą.

Komisija, kurią sudarė Klaipėdos apskrities viršininko administracijos viršininko pavaduotojas Artūras Šulcas, literatūrologas doc. Marijus Šidlauskas ir istorikė dr. Žavinta Sidabraitė, I.Simonaitytės bibliotekos direktorius rašytojas Juozas Šikšnelis ir direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė bei Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas rašytojas Rimantas Černiauskas, premiją šiemet skyrė leidyklos „Druka“ išleistai J.Saulėnienės ir R.Tarik sudarytai  knygai „Nugrimzdusi Klaipėda“. Autorės pasidalys 4000 litų premiją.

Konkuravo penkios knygos

Dėl šio apdovanojimo šiemet konkuravo penkios knygos: be jau minėtosios, tarp pretendenčių buvo „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ IV tomas, Elenos Karnauskaitės eilėraščių rinkinys „Pasaulio krašte“, E.Karnauskaitės ir Gyčio Skudžinsko „Ahrenshoop'o sąsiuvinis“ ir Algio Kuklio novelių rinktinė „Peizažas su Motiejum“. Komisija balsavo tris kartus, kol išrinko laureatę. Trečiajame ture susirungė dvi pretendentės - „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ IV tomas ir „Nugrimzdusi Klaipėda“, pelniusi balsų daugumą.

 Knygoje „Nugrimzdusi Klaipėda“ vokiečių ir lietuvių kalbomis pateikta medžiaga apie Klaipėdos, anksčiau vadinto Memeliu miesto istoriją, jo raidą, skirtingo luomo ir profesijų miestiečių gyvenseną bei jauseną, žymius architektūros statinius, tradicijas pačių gyventojų ar mieste apsilankiusių žymių žmonių akimis. Knyga įdomi tyrinėjantiems Klaipėdos miesto istorinę kultūrinę praeitį. Joje pateikta savita autorių pozicija apie senosios Klaipėdos istoriją ir kultūrą. Autorės skaitytoją kviečia atsigręžti į kultūrinę atmintį, nesiekdamos atkurti praeities. Jų tikslas - „pažvelgti, kuo ta praeitis virtusi dabartyje“. Kaip ir kiekvienas senas miestas, taip ir Klaipėda slepia daug istorinių ir kultūrinių paslapčių.

Nearti dirvonai

„Jokiu būdu nepretenduoju į istorikes, - tvirtino lietuvių literatūros specialistė J.Saulėnienė. - Bet tai yra kultūros dalis, kuri nėra žinoma daugeliui. O turėtų būti žinoma. Ypač klaipėdiečiams. Klaipėda - ypatingas, multikultūrinis miestas, susijęs su prūsiška kultūra, čia girdėti karališkų žingsnių aidas. Čia visuomet gyveno nepaprastai įdomūs žmonės, pasižymėję šiltu ir labai aktyviu santykiu su šiuo miestu. Čia besidominčiam istorija - nearti dirvonai.“

J.Saulėnienė sakė, kad I.Simonaitytės literatūrinė premija jai - nelauktas, netikėtas ir be galo malonus pripažinimas, labai didelis įvertinimas, susijęs su jos mylimos Mažosios Lietuvos metraštininkės vardu. „Juk I.Simonaitytė du dešimtmečius gyveno Klaipėdoje, čia parašė „Aukštųjų Šimonių likimą“, čia pelnė pripažinimą“, - priminė premijos laureatė.

Penkias knygas apie Klaipėdos miestą ir šio krašto istoriją parašiusi J.Saulėnienė tvirtino su džiaugsmu premija pasidalysianti su R.Tarik: „Mes 10 metų dirbame kartu, gražiai bendradarbiaujame. Rasa - germanistė, puiki vertėja, aš - lituanistė. Tariamės, ginčijamės ir visuomet randame bendrą kalbą“.

„Nugrimzdusi Klaipėda“ jau dukart pristatyta klaipėdiečiams. Vakar nauja knyga su autoriais ir leidėjais džiaugėsi Nidos gyventojai. Vasarį ji keliaus į Vilniaus knygų mugę, o kovą su ja artimiau bus supažindinti kauniečiai.

J.Saulėnienės žodžiais, ši knyga nebūtų verta premijos, jei ne didžiulis jos leidėjos „Drukos“ ir dizainerio Gyčio Skudžinsko indėlis. „Jai sukurtas rankų darbo viršelis, pažiūrėkite, su kokiu subtiliu skoniu ir su kokia didele meile viskas padaryta“, - džiaugėsi autorė.

Kartu su ja penktadienį I.Simonaitytės literatūrinės premijos teikimo ceremonijoje dalyvaus Klaipėdos apskrities viršininkas Arūnas Burkšas, jo pavaduotojas A.Šulcas, aktore Vida Kojelytė. Renginyje gros ir dainuos folklorinis ansamblis iš Juodkrantės „Aušrinė”. Vakarą ves rašytojas J.Šikšnelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių