Italų džiazo virtuozai pakerėjo Vilniaus publiką

Tikriausiai dar niekada Šv.Kotrynos bažnyčioje neskambėjo tokia emocionali, provokuojanti ir kerinti muziką. Antradienio vakarą jos erdvėje karaliavo italų džiazas. Saksofonininkas ir klarnetininkas Gianluigi Trovesi savą muzikos viziją čia plėtojo kartu su akordeonininku Gianni Coscia.

Atrodo,besiklausydama šių iškiliausių Italijos džiazo atstovų, publika  nugrimzdo į nepaprastą muzikos pasaulį. Kas kartą apibūdindamas naują kūrinį G.Trovesi pavadindavo jį šedevru.

Akivaizdu, kad jis nemeluodavo. Šis duetas kuria virtuozišką, klasifikacijoms nepaklūstančią muziką, prisodrintą įvairiausių įtakų - nuo džiazo šaknų ir klasikos iki populiariosios bei liaudies muzikos. Koncerto pabaigoje muzikantams ant scenos teko grįžti net tris kartus, nes žmonės tiesiog nenorėjo paleisti tokio nepakartojamo džiazo kūrėjų.

Renginio vedėjas, „Vilnius Jazz“ ir „Artscape“ festivalių pagrindinis organizatorius teigė, kad šis duetas dirba su pačiomis garsiausiomis Italijos įrašų studijomis, todėl ir jų kompaktinių plokštelių ne taip paprasta surasti Lietuvoje. Organizatorius labai tikisi, kad kitais metais šie profesionalūs muzikantai pasirodys ir „Vilnius Jazz 2010“ festivalyje.

Gianluigi Trovesi - legendinio Italijos džiazo žvaigždžių sambūrio Instabile Orchestra bei Giorgio Gaslini Quintet narys, atlieka įvairią muziką nuo džiazo ir akademinės klasikos iki šokių bei pop. Tarsi muzikos archeologas jis tyrinėja įvairias muzikines idiomas ir tarsi alchemikas kuria džiazo improvizacijų lydinius su Europos klasikine bei italų liaudies muzika, tvirtindamas, kad džiazas jam – tai ne šiaip upė, bet plati delta, pritvinkusi gausybės muzikos srovių ir srovelių.

Kaip lyderis debiutavęs 1977-aisiais, daugiau nei 3 dešimtmečius G.Trovesi aktyviai muzikuoja Italijos ir tarptautinėse scenose su savo trio, kvintetu, oktetu, Roccellanea ansambliu. Nuo 9-to dešimtmečio pradžios ne sykį įvertintas kaip geriausias Italijos džiazo muzikas, geriausios italų grupės lyderis ar geriausio Italijos albumo autorius, jis pasirodo ne tik su savo kolektyvais, bet groja, gastroliuoja ir įrašinėja su pasaulinio garso improvizacinės muzikos korifėjais, tokiais kaip Anthony Braxton, Misha Mengelberg, Steve Lacy, John Carter, Han Bennink, Mark Dresser, Tony Oxley, Günter Sommer, Horace Tapscott, Evan Parker, Kenny Wheeler.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių