Italų archeologai tikriausiai prisikasė iki tikrosios Monos Lizos

Archeologai antradienį Florencijoje atkasė itin gerai išsilaikiusius griaučius ir reikšmingai priartėjo prie moters su paslaptingiausia šypsena pasaulyje tapatybės paslapties atskleidimo.

Manoma, kad Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) „Monos Lizos“ mūza buvo Florencijos aukštuomenės dama Lisa Gherardini (Liza Gerardini). Ieškant jos žemiškųjų palaikų, buvo atkasti keli kapai, bet naujausias radinys apleistame vienuolyne yra ypač įdomus, nors dar ir reikia atlikti įvairius testus, sakė Silvano Vinceti (Silvanas Vinčetis), kuris vadovauja italų archeologų komandai.

„Pasakyčiau, kad priėjome prie išties jaudinamos tyrimų dalies“, - sakė S.Vinceti, kuris specializuojasi spręsti meno paslaptis.

„(Tai) viso mūsų darbo kulminacija, kai priartėjome prie atsakymo į svarbų klausimą: “Rasime Lisos Gherardini palaikus ar ne?„ - sakė jis. - Šiandien atvėrėme dar vieną kapą su visiškai išlikusiais griaučiais, o tai labai svarbu, nes pirmuoju tyrimų etapu žmonių palaikų neradome - jie buvo perkelti į kitą vietą“.

Komanda kasinėti po naujomis betoninėmis vienuolyno grindimis pradėjo pernai, naujiems dokumentams patvirtinus, kad L.Gherardini, turtingo Florencijos šilko pirklio Francesco del Giocondo (Frančesko del Džokondo) žmona, po vyro mirties gyveno šiame vienuolyne, kur ja rūpinosi dvi jos dukros vienuolės.

Galiausiai L.Gherardini čia ir buvo palaidota.

Manoma, kad F.del Giocondo užsakė žmonos portretą garsiajam renesanso menininkui ir nors įrodymų yra mažai, dauguma meno istorikų sutinka, kad Lisa Gherardini buvo pagrindinis įžymiojo paveikslo modelis.

Jis buvo nutapytas tarp 1503 ir 1506 metų, o dabar kabo Luvro muziejuje Paryžiuje.


Šiame straipsnyje: Mona LizaarcheologaiItalija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių