Istoriko knygos pristatyme – diskusijos apie praeities reikšmę dabar

Klaipėdos universiteto (KU) Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas (BRIAI) penktadienį kviečia į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų (MLIM).

Ten vyks diskusija, pristatanti KU BRIAI mokslo darbuotojo dr. Vasilijaus Safronovo monografiją „Praeitis kaip konflikto šaltinis: tapatybės ideologijų konkurencija XX a. Klaipėdoje“.

Joje dalyvaus ir apie praeities reikšmę dabartyje pastarųjų dviejų dešimtmečių Klaipėdos ir ne tik jos kontekste kalbės habil. dr. Alvydas Nikžentaitis, dr. Aldis Gedutis, dr. Liutauras Kraniauskas ir knygos autorius.

Naujojoje V.Safronovo studijoje pirmą kartą istoriografijoje buvo tiriamas „tapatybės ideologijų konkurencija“ įvardytas reiškinys, parodyta jo raiška Klaipėdoje ir apibūdintas jį lemiančių veiksnių vaidmuo.

Tapatybės ideologijų, kurios apibrėžė arba integravo nacionalinį bendruomeniškumą, tarpusavio santykiui atskleisti monografijoje buvo pasirinktas Klaipėdos miesto atvejis. Derinant skirtingų mokslo šakų teorijas ir metodologijas, knygoje parodyta, kaip tapatybės ideologijų konkurencija reiškėsi Klaipėdoje trim skirtingais laikotarpiais: tarpukariu, pokariu ir po 1988 metų.

Knyga atsako į klausimą, kokios sąlygos veda į tame pačiame mieste gyvenančių žmonių, susitapatinančių su skirtingų nacionalizmų idėjomis, supriešinimą. Ji įsilieja į pastaraisiais metais Vokietijoje ir Rusijoje pasirodžiusių panašios tematikos studijų, skirtų atminimo kultūrų raidai Kaliningrado, Gdansko, Bydgoščiaus, Vroclavo, Gardino, Ščecino miestuose, seriją, bet kartu gvildena Europos istoriografijoje iki šiol beveik nepaliestą problematiką, siūlydama naują požiūrį į atminimo kultūrų ir tapatybės ideologijų tarpusavio santykį.

Monografija parengta Klaipėdos universiteto ir Lietuvos istorijos instituto jungtinėje istorijos krypties doktorantūroje apgintos disertacijos pagrindu, išleista vykdant Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą „Atminties kultūrų formavimo strategijos Lietuvos miestų urbanistinėse erdvėse“. Svarbiausius tyrimo rezultatus artimiausiais metais numatoma paskelbti ir vokiečių bei lenkų kalbomis.

Knygos sutiktuvės ir diskusija –  kovo 23 d. 17 val. MLIM Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 2). Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių