Išskirtinė dokumentika Klaipėdoje – filmas apie Danielį Bureną

Ketvirtadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodinėse erdvėse bus rodomas dokumentinis filmas apie prancūzų konceptualistą Danielį Bureną.

Tai vienas iš parodos „Prestižas: šių dienų fantasmagorija“, vykstančios Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose iki lapkričio 25 d., autorių.

D.Burenas gimė 1938 m. Bulonės Bijankūro mieste Šiaurės Prancūzijoje. Nuo septintojo dešimtmečio pradžios menininkas plėtoja radikalią meno formą, pasižyminčią priemonių taupumu, kartu gebėdamas žongliruoti medžiaga ir forma.

1965 m. tapyboje, kurioje jungiamos suapvalintos formos, tam tikro dydžio dryžiai ir įvairios spalvos, jis pradėjo naudoti pramoninės gamybos 8,7 cm pločio juosteles. Pastarąsias pramaišiui – spalvotas ir baltas – komponuodavo vertikaliai. Remdamasis įvairialypėmis juostelių teikiamomis galimybėmis, D.Burenas permąsto tapybą, jos raiškos priemones, platesniame kontekste – fizinę bei socialinę aplinką, kurioje kuria.

Netrukus jo darbai ėmė sistemiškai tirti pačia erdvę, į kurią jie patenka ir kuriai yra skirti: pirmiausia gatvę (nuo 1967 m.), paskui galeriją, muziejų, kraštovaizdį ar architektūrines struktūras. Taip menininkas išrado terminą „kūrinys in situ“, kuris nuo tol ėmė ženklinti didžiąją dalį jo kūrybos. Pakaitomis einančios juostos, D.Bureno vadinamos vizualiaisiais įrankiais, išskiria reikšmingas darbo vietos ypatybes, autorius jas panaudoja specifinėms ir kartais sudėtingoms kompozicijoms, jungdamas tapybą, skulptūrą ir architektūrą. Menininkas kūriniu in situ  manipuliuoja žiūros kampais, erdvėmis, spalvomis, šviesa, judesiu, aplinka, iškarpa arba projekcija, panaudodamas jų dekoratyvią galią ar radikaliai transformuodamas darbo vietą.

Kandi, kritiška, ryžtinga, nuosekliai vystoma ir įvairi D.Bureno kūryba visada susilaukia komentarų, susižavėjimo ir polemikos. 1968 m. pagal užsakymą menininkas sukūrė labiausiai kontroversinį darbą „Du padėklai“, kuris eksponuojamas Paryžiaus karališkųjų rūmų Garbės kieme. Taip pačiais metais D.Burenas atstovavo Prancūzijai Venecijos bienalėje, kurioje laimėjo „Aukso Liūtą“.

Jis vienas aktyviausių ir labiausiai pripažintų menininkų tarptautinėje scenoje ir jo darbai pristatyti pasaulio didžiausiose institucijose ir įvairiausiose valstybėse. 2007 m. Japonijos imperatorius D.Bureną apdovanojo imperatoriškąja premija, kuri prilyginama Nobelio premijai už vizualųjį meną.

Filmo režisierė Camille Guichard užfiksavo meno kritiko Guy Tortosa interviu su juo. Juostoje atsiskleidžia filosofinės ir politinės menininko pažiūros, jis dalijasi mintimis apie valstybinius užsakymus ir muziejų funkciją.

Filmas – prancūzų kalba, rodomas su angliškais titrais. Peržiūros partneris – Prancūzų kultūros institutas Lietuvoje.

Nemokama filmo D.Bureną peržiūra vyks lapkričio 15 d. 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2). Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių