„Išsipildymo akcijos“ pagalbos prašo didžiųjų miestų klinikos

Šių metų TV3 „Išsipildymo akcija" gavo net trijų ligoninių prašymą padėti įsigyti naują techniką, kuriai valstybė, deja, lėšų skirti nežada.

Trečiasis akcijos etapas, prasidėjęs gruodžio pradžioje, yra skirtas pristatyti 10 specialių istorijų. Pirmoji iš jų ir yra pagalba šalies gydymo įstaigoms. Visas „Išsipildymo akcijos 2009“ istorijas nuo gruodžio 15 dienos rodys TV3 žinios.

Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas šiemet žmonių pagalbos prašo naujam monitoriui, kuris padėtų žymiai efektyviau stebėti kūdikius ir vaikus sergančius sepsiu.

„Paprastai žmonės mano, kad sepsis - tiesioginis kraujo užkrėtimas iš aplinkos. Čia yra dalis tiesos, bet dažniausiai tai organizmo apsauginės funkcijos sutrikimas, kai paties organizmo bakterijos patenka į kraują, o iš jo - į kitus organus. Šią ligą gali sukelti virusinės infekcijos, kitos ligos, traumos ar net procedūros bei operacijos", - pasakoja gydytojas.

Nustatyta, kad daugiau vaikų miršta nuo sepsio ir jo komplikacijų, nei nuo vėžio. Svarbu paminėti, kad nė viena pasaulinė konferencija nepraeina be šios ligos nagrinėjimo ir pažangių gydymo metodų aptarinėjimo. Vienas tokių pažangių stebėjimo metodų yra vadinamasis SVO2 matavimas. Šio metodo esmė ta, kad į centrinę veną įstatomas daviklis ir visą laiką matuojamas veninio kraujo įsotinimas deguonimi. Tai parodo minutinį širdies tūrį. MŠT rodo kiek širdis per minutę į kraujotaką išstumia kraujo, o tai atsakymas - kaip sutrikusi kraujotaka ir koks gydymo poveikis. Toks ligonio stebėjimas šiuo metu pagrindžia vieną veiksmingiausių ir sėkmingiausių sepsio gydymo metodų. Šios KMU Vaikų ligų klinikoms reikalingos aparatūros kaina vidutiniškai siekia apie 50 000 litų.

Tos pačios laikinosios sostinės klinikos naujagimių reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrius taip pat šiemet prašo „Išsipildymo akcijos“ pagalbos. Reikalingas ultragarsinis aparatas, kurio kaina - nuo 200 000 iki 300 000 litų. Šiame skyriuje specialistai pačius mažiausius šalies vaikučius gydo ir stebi su 15 metų senumo technika.

Kasmet mažučių ligoniukų skyriuje gydoma apie 600 naujagimių. Iš jų 65% yra neišnešioti. Labai mažo gimimo svorio naujagimių per metus čia patenka apie 130, iš jų apie 50 yra ypač mažo svorio - iki 1000 gramų.

Žmonių gerumo ir supratimo prašo ir Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės neurochirurginio skyriaus specialistai. Operacinė įranga jiems žymiai palengvintų darbą, o susirgusių vaikų tėvams pamažintų išlaidas. Labiausiai pagelbėtų operacinis galvos laikiklis, kuris tvirtinamas prie neurochirurginio stalo. Specialaus įrenginio kaina sieka 90 000 litų.

***

Paaukoti vaikams šiemet geros valios žmonės gali telefonu - skambindami arba siųsdami SMS žinutes su žodžiu VAIKAMS trumpaisiais numeriais 1890 (auka 2 Lt), 1891 (auka 5 Lt), 1892 (auka 10 Lt), pervesdami pinigus į sąskaitą banke (sąskaitos numeris SEB banke LT89 7044 0600 0385 2791, banko kodas 70440, gavėjas - Labdaros fondas VIENYBĖ) ir internetu - www.aukok.lt

Telekomunikacijų operatoriai, Bitė Lietuva, Omnitel ,Tele2, TEO ir Mediafonas ir šiemet atsisakė administravimo mokesčio už akcijos žinutes ir skambučius, tad visi suaukoti pinigai atiteks vaikams iš globos įstaigų.

 


Šiame straipsnyje: Išsipildymo akcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių