„Išsipildymo akcija“: siūlomi įvaikinti net 726 beglobiai vaikai

Septintą kartą pagalbos ranką vaikų globos namų auklėtiniams tiesianti „Išsipildymo akcija“ baigia pirmąjį etapą ir skelbia antrojo tikslą - skatinti įvaikinimą.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis 2007 metais lietuviai įvaikino 81 vaikų globos namų auklėtinį. Tais pačiais metais užsieniečiai įsivaikino 148 vaikus. 2008-aisiais lietuvių šeimos įvaikino 101 be globos likusį vaiką, o užsieniečiai - 108 vaikus. Šiais metais iki lapkričio mėnėsio 81 šeima Lietuvoje yra įvaikinusi 85 be tėvų globos likusius vaikus ir dar 23 šeimos laukia pasiūlymų. Na, o 72 užsieniečių šeimos yra įsivaikinusios 120 vaikų ir net 286 laukia savo eilės.

„Kasmet prasidėjęs paramos projektas skatina vis labiau atkreipti dėmesį į likimo nuskriaustus vaikus. Tai atsispindi ir skaičiuose. Kuo daugiau informacijos gauna Lietuvos piliečiai, tuo jie labiau įsigilina į problemas ir dažnai savo rūpesčiu nori pasidalinti su kitais. Šeimos nebebijo vaikų, kurie turi problemų. Į mus kreipėsi pora, jau auginanti tris biologinius vaikus. Jų noras buvo atsidėkoti už puikiai susiklosčiusį gyvenimą ir padėti likimo nuskriaustiems. Taip jų šeimoje atsirado 2 metų mergaitė, kurios iki tol nepanoro įsivaikinti net keturios šeimos. Ji turėjo hemangiomas veido ir liemens srityje. Buvo nedrąsi, jai buvo sunku vaikščioti. Nepabūgę iššūkių, jie priglaudė mergaitę. Šiuo metu hemangiomos jai išoperuotos, ji puikiai vaikšto ir bendrauja, jos akys tiesiog spindi. Dar viena sutuoktinių pora, auginanti dukrą, kurios moteris susilaukė pirmoje santuokoje, bendrų atžalų nesusilaukė. Jų noras buvo įsivaikinti 2 vaikus. Tačiau susiklostė situacija, kad mus pasiekė istorija apie jauną merginą, kuri pati augo globos vaikų namuose, vėliau pastojusi ir sulaukusi pilnametystės grįžo pas geriančius tėvus. To negalėjo išlaikyti, bandė dirbti užsienyje ir auginti tris savo mergaites. Tačiau jai vienai tos naštos buvo per daug ir ji gyvenimą baigė po traukinio ratais... Dviejų vaikų norėjusi šeima nusprendė priimti į savo namus visas tris našlaites mergaites. Šeima yra labai laiminga, aktyviai dalyvauja įsivaikinusių šeimų veikloje ir agituoja kitus rūpintis globos netekusiais vaikais. Tų gražių ir pamokančių istorijų yra tiek daug, kad galima būtų pasakoti ilgai. Tačiau svarbiausia, kad būtų noras rūpintis kitais, nes visi be tėvelių likę vaikai namų šilumos, mamos ir tėčio labai laukia“, - pasakoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Odeta Tarvydienė.

Spalio 1 d. duomenimis, siūlomi įvaikinti 726 be tėvų globos likę vaikai.  

Vaikų amžius

0-3 m.

4-6 m.

7-9 m.

10-17 m.

Iš viso

Siūlomi Lietuvos Respublikos piliečiams

21

34

40

55

150

Sprendžiamas tarptautinio įvaikinimo klausimas

14

49

54

65

182

Siūlomi užsienio piliečiams

3

30

29

28

90

Siūlomi pagal vaikų, turinčių specialių poreikių, programą

6

35

78

185

304

Ragindama padėti likimo nuskriaustiems vaikams TV3 ir SEB inicijuojama „Išsipildymo akcija 2009“ kaip ir kasmet kviečia aukoti ne tik tam, kad palengvintų globos namų auklėtinių buitį, bet ir išpildytų svajones.

Daugiau informacijos apie įvaikinimą - www.ivaikinimas.lt

 


Šiame straipsnyje: Išsipildymo akcijaįvaikinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių