„Išsipildymo akcija“ KMU vaikų klinikai padovanojo reikiamus aparatus

Už „Išsipildymo akcijos“ aukas Kauno medicinos universiteto vaikų ligų klinikai šiemet nupirktas jau antras aparatas vaikams, sergantiems cistine fibroze.

Vasario mėnesį ligoninei buvo padovanotas „kosulio asistentas“, o visai neseniai į Lietuvą atkeliavo ir specialios vibruojančios liemenės.

„Šiandien jau galime kartu padėkoti žmonėms už gražias pastangas. Tik jų dėka Kauno medicinos universiteto vaikų ligų klinikai specialiai iš JAV parsiųstos modernios vibruojančios liemenės dar kitaip vadinami aukšto dažnio krūtinės ląstos virpesius sukeliantys kvėpavimo takų valymo mechanizmai ,The Vest'. Jie akcijai aukojusiems žmonėms kainavo 33 594 litus”, - pasakoja „Išsipildymo akcijos“ koordinatorė Jolita Vitkauskaitė.

JAV gamintojų „Respiratory Care International Hill-Rom Company” nustatyta įprasta šio medicinos aparato kaina - 44 706 litai, tačiau kompanija pritaikė nuolaidą ir apmokėjo persiuntimo į Lietuvą išlaidas. Šio aparato pas atstovus Lietuvoje kaina būtų per 61 000 litų.

Vaikų pulmonologė-alergologė Valdonė Misevičienė pasakoja, kad cistinė fibrozė yra reta genetinė liga. Lietuvoje ji diagnozuota daugiau nei 80 žmonių. Iš jų aiški dauguma - vaikai. Liga ypatinga tuo, kad kvėpavimo takuose nuolat kaupiasi tirštas, tąsus ir sunkiai atkosimas sekretas. Dėl to kvėpavimo takuose susidaro sąlygos veistis ypatingiems mikroorganizmams ir kartotis ūminėms plaučių infekcijoms. Pasak Valdonės Misevičienės, laikui bėgant kvėpavimo takai pažeidžiami lėtinės infekcijos, atsiranda plaučių fibrozė ir kvėpavimo nepakankamumas, ribojantis normalų fizinį aktyvumą.

Cistine fibroze sergantiems vaikams reikalingas sudėtingas kasdieninis gydymas namie, o kai liga pasunkėja, tenka vykti į ligoninę, kur vaikas, priklausomai nuo būklės sunkumo, praleidžia po keletą savaičių ar net mėnesių per metus. Šalia itin sudėtingo gydymo įvairiais vaistais, šiems ligoniams ypač svarbu kasdien atlikti specialius kvėpavimo pratimus, vibracinius krūtinės ląstos masažus, inhaliacijas ir kitas procedūras, siekiant iš kvėpavimo takų šalinti nuolat besikaupiantį pakitusį sekretą. Tai dažniausiai yra sudėtinga ir beveik neįmanoma. Nupirktos liemenės gerokai palengvins vaikų gydymą, jie galės būti savarankiškesni, kokybiškas kvėpavimo takų valymo procedūras bus galima atlikti po keletą kartų per dieną su minimalia asistento pagalba. Šį medicininį prietaisą sudaro dvi dalys - kompresorius, ar kitaip - oro impulsų generatorius, ir su juo vamzdeliais sujungta iš specialaus audinio pagaminta liemenė. KMU nupirktos net 6 dydžių liemenės įvairaus amžiaus vaikams.

„Sistema gali būti taikoma ne tik sergantiems cistine fibroze, o  ir visiems,  kenčiantiems nuo nuolatinio kosulio ir susikaupusio pakitusio sekreto kvėpavimo takuose. Generatorius sukelia stiprų oro proveržį, t.y. pripučia ir išleidžia liemenę, švelniai suspaudžiant ir atleidžiant krūtinės ląstą daugelį kartų per sekundę. Taip perduodama vibracija kvėpavimo takų sienelėms, palengvinamas tirštų gleivių atsipalaidavimas ir pasišalinimas, sukeliant nesmarkų kosulį visos procedūros metu. Dėl to pagerėja plaučių ventiliacija, kvėpavimo funkcija, bendra ligonio savijauta. Svarbu ir tai, kad tiek krūtinės ląstos suspaudimo slėgį, tiek virpesių dažnį galima reguliuoti priklausomai nuo paciento poreikių  ir tolerancijos procedūrai”, - pasakoja specialistė.

„Šis aparatas Lietuvoje dar naujiena. Jis labai palengvins ligonių būklę, cistinė fibrozė bus ne tokia baisi ir alinanti, gyvenimas sergančiam vaikui taps lengvesnis ir kokybiškesnis“, - sako TV3ir SEB banko labdaros projekto „Išsipildymo akcija“ koordinatorė.

 

Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis:

„Išsipildymo akcija“ dėkoja geros valios žmonėms už aukas, kurios palengvins cistinės fibrozės ligonių savijautą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių