Išrinkti geriausi praėjusių metų Lietuvos kompozitorių kūriniai

Praėjusią savaitę paskelbti geriausių metų kūrinių bei chorinių kūrinių konkursų laureatai.

Pasak Muzikos informacijos ir leidybos centro, Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamų geriausių metų kūrinių rinkimuose iš 64 įvairių žanrų kūrinių, kurių premjeros įvyko pernai, muzikologų ir atlikėjų komisija išrinko laimėtojus šešiose kategorijose.

Sceninių kūrinių kategorijos laimėtoju tapo Bronius Kutavičius už muziką nebyliam Carlo Theodoro Dreyerio filmui "Žanos d'Ark aistra".

Geriausiu simfoniniu kūriniu pripažintas Žibuoklės Martinaitytės kūrinys "Tūkstančiai durų į pasaulį", geriausiu kameriniu kūriniu - Justės Janulytės "Naktų ilgėjimas".

Vokalinės muzikos kategorijoje nugalėjo Ramūno Motiekaičio "Symphonie de Septembre", o prizas už geriausią elektroakustinę kompoziciją atiteko Artūrui Bumšteinui už "Penkias dainas".

Taip pat rinktas geriausias kūrinys jaunųjų kompozitorių kategorijoje, šio prizo laimėtoja - Rūta Vitkauskaitė su "Daina apie medį, upę, jūrą ir žemę".

Geriausių metų kūrinių laureatai renkami nuo 2001 metų.

Taip pat paskelbti chorinių kūrinių konkurso nugalėtojai. Šį konkursą rengia Lietuvių liaudies kultūros centras ir šiemet jam talkinusi Lietuvos kompozitorių sąjunga.

Iš konkursui pateiktų beveik šimto kompozicijų jungtinė muzikologų, kompozitorių ir chorvedžių komisija atrinko penkiolika, kurios apdovanotos organizatorių įsteigtomis premijomis ir papildomais prizais dviejose kategorijose.

B kategorijoje, kurioje varžėsi paprastesnės muzikos kalbos kūriniai, tinkami mėgėjų, jaunimo ir vaikų chorams, trečiąją pagrindinę premiją laimėjo Ramintos Šerkšnytės "Lopšinė", antrąją - Sonatos Tamašauskaitės "Taukšt taukšt - nykštukai", pirmąją - Gedimino Kalino "Ave Maria".

Papildomi prizai minėtoje kategorijoje įteikti Algimantui Bražinskui už "Jūros baladę", Sonatai Tamašauskaitei - už "Juodulio svajones" ir Raimundui Martinkėnui - už "Lietuvos vardą".

A kategorijoje, kurioje buvo pristatomi sudėtingesnės, labiau išplėtotos kompozicijos, skirtos pajėgesniems chorams kūriniai, trečiąją pagrindinę premiją pasidalijo Mindaugas Urbaitis už "Tris liturginius chorus" ir Jurgita Mieželytė už "Stanzas of the Soul". Antrąją premiją laimėjo Donato Zakaro "The Rain Has Held Back", o pirmąją - Vaclovo Augustino "Tykus tykus".

Tris papildomus prizus surinko Giedrius Svilainis už "Amor omnia vincit", "Išjojo, jojo sodauto" ir "Sodai, sodai, leliumoi". Papildomi prizai taip pat atiteko Daliai Kairaitytei už kūrinį "Alau aluti" bei Vytautui V.Barkauskui už dainą "Senos gatvės".


Šiame straipsnyje: Bronius Kutavičiusmuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių