Įspūdingas ir kontrastingas Geniušų pavasaris

Pianistų Petro ir Luko Geniušų programa „Šventasis pavasaris“, šįvakar skambėsianti Klaipėdoje, žada įspūdingos ir kontrastingos muzikos vakarą. Scenoje skleisis ypatingoji P.Geniušo charizma ir virtuoziniai L.Geniušo talento šuorai.

Tėvas ir sūnus gyvena skirtinguose miestuose ir net valstybėse: Petras - Vilniuje, o Lukas - Maskvoje. Tačiau „atstumas neturi reikšmės, mes repetuojame telepatiškai, - juokavo  P.Geniušas. - Nedažnai grojame dviese. Mes nesame fortepijoninis duetas. Mokame savo partijas, o atsisėdus prie instrumentų atsiranda bendras alsavimas. Idėjas kartais aptariame telefonu.“

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius P.Geniušas pasakojo apie būsimą pasirodymą prieš išvykdamas į A.Skriabino pianistų konkursą Italijoje, kur buvo pakviestas kaip vertinimo komisijos narys. Lietuvoje jis ir Lukas susitiks tik koncerto išvakarėse.

19-metis jaunuolis šiuo metu mokosi Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos antrame kurse. Jo pedagogė yra jo močiutė Vera Gornostajeva, pas kurią kadaise studijavo ir jo tėvas. Per dieną po 4-6 valandas prie fortepijono praleidžiantis Lukas sakė, jog „muzika, jeigu neatsiduodi jai visa siela, yra bevertė. Vaikystėje labai daug darbo padariau. Dabar, kai prisėdu prie fortepijono, jau ne viską nuo pat pradžių turiu mokytis, ne viską ugdyti.”

Pasak Luko, „Lietuva - visai kita erdvė, kitas gyvenimas, kiti interesai, kiti žmonės, kita kalba... Su tėvu visada lietuviškai bendraujame, rusiškai niekada. Labai daug išvis be žodžių suprantame.”

Koncerte Lukas ir Petras Geniušai atliks Igorio Stravinskio baletą „Šventasis pavasaris“, kuris XX a. pradžioje pažymėjo esminius naujos epochos bruožus ir iki šiol laikomas vienu įspūdingiausių šiuolaikinės muzikos opusų. Originali baleto partitūra skirta simfoniniam orkestrui. Klaipėdoje skambėsiančią kūrinio versiją fortepijonui keturioms rankoms padarė pats I.Stravinskis. O Geniušų duetas ją pasirekoregavo savaip, nes gros dviem fortepijonais.

Talentingas garsios muzikų dinastijos atstovas Lukas dar paskambins 24 etiudus fortepijonui, kuriuos parašė Fryderykas Chopinas. Taip bus prisimintos šio žymaus lenkų kompozitoriaus 200-osios gimimo metinės.  P.Geniušo nuomone, tai bus tikras įvykis Lietuvos pianizmo istorijoje, nes jis neprisimena tokio pianisto, kuris juos visus atliktų viename koncerte.

Petro ir Luko Geniušų koncertas Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) - antradienį 18 val. Bilietai - po 15, 20, 30 litų.                     



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių