Ispanų parodoje – teroristinių išpuolių ir žmonių baimės atspindžiai

Dviejų Ispanijos menininkų kūrybos parodoje – kasdienybe tapusių teroristinių išpuolių, žmonių baimės atspindžiai. Abu menininkai darbuose ieško sąsajų tarp problemų, kurios rūpėjo seniesiems dailės meistrams, ir šios dienos aktualijų. Paroda ketvirtadienio vakarą atidaryta Vilniaus „Arkos" galerijoje.

Ispanijos menininkai Valeriano Lopezas ir Romulo Royo darbus kūrė specialiai vienai seniausių Viduržemio regiono bienalių – Aleksandrijos bienalei. Sėkmingo dueto darbai atvežti į Vilnių. R. Royo ciklas skirtas Gvantanamo ir Abu Graibo kalėjimų istorijai. Dailininkas remiasi Francisco Goya graviūromis, kuriose buvo vaizduojama prancūzų invazija į Ispaniją.

Pasak parodos kuratoriaus, R. Royo bando parodyti, kad šiuolaikiniai menininkai – ne pirmieji, kuriems rūpi socialinė neteisybė.

„Šiuo metu vyraujanti krizė yra ne tik ekonominė. Ji susijusi su neteisybės, priespaudos, žiaurumo atsiradimu. Abu menininkai tai ir vaizduoja", – kalbėjo parodos kuratorius Manuelis Romero.

Kitas menininkas V.Lopezas surengė performansą miesto, kuriame gyvena, gatvėse – Granadoje. Menininkas kartu kurti pakvietė imigrantus, užplūdusius Ispaniją po suiručių Šiaurės Afrikos šalyse. Jis panaudojo prancūzų tapytojo Theodore'o Gericault paveikslą „Medūzos plaustas". Piratinės kompaktinės plokštelės virto Viduržemio jūra. Nelegalūs imigrantai – paveikslo veikėjais.

Ispanijos ambasada, inicijavusi parodos atvežimą į Lietuvą, teigia, kad dėl krizės turi veržtis diržus, tačiau išskirtiniams projektams lėšų vis dėlto atrandama.

„Tai ne pirma ispanų menininkų paroda, kurią atvežame į Lietuvą. Norime parodyti, kad ispanų kultūra žymi ne tik istoriniu menu. Įdomūs ir mūsų šiuolaikiniai menininkai", – sakė Ispanijos ambasadorius Miguelis Arias Estevezas.

Ambasadorius pastebi, kad Lietuvoje vis daugiau žmonių mokosi ispanų kalbos. Tad ateityje planuoja į Lietuvą atvežti ir ispanų teatrą.


Šiame straipsnyje: parodamenininkaikultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

ZI PENSININKAS

ZI PENSININKAS portretas
DĖKOJAME ,,Arkos" galerijos vadovybei ir Ispanijos ambasadai Lietuvoje už surengtą parodą ,,ŠEŠĖLIŲ SPĄSTAI" ir už egzotiškas vaišes atidarymo metu. A Č I Ū. 1) PENKIŲ PENSININKŲ VARDU reiškiu vieną pastabą organizatoriams ir L R T radijui. Jau kelintą kartą radijas praneša apie viešą renginį, o galerijoje sakoma ,,PARODYKITE pakvietimą". Paskelbkite tiesą, tada mes neisime, tegu žiūri tik kviestioji ponai. 2) Iš tinklaraščio apie Valeriano LOPEZ teiginį.…,,menas atlieka savo daugiareikšmę funkciją, akcentuojamą menininko praktinio darbo. Jis pats išima iš konteksto serijines kopijas taip perteikdamas idėją, jog meno kūrinio vertė išnyksta, kai parduodama daugybė jo kopijų.” NESUTINKU. Juk menas priklauso žmonėms , ne vien išrinktųjų sektai. Visi autoriai stengiasi parduoti paveikslus, išgarsėti, gauti naujų užsakymų. O Lietuvos Konstitucijos 25 str. skelbia: <Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. > Neteisingų, svetimų mums idėjų bruka ir kiti menininkais apsišaukę, subrendę, bet neūūūžaugos dvasiškai tėvynainiai: ir dailės, ir fotografijos srityse. Tai patyriau žiūrėdamas sostinės Prospekto galerijos, Vilniaus grafikos centro – Kairė-Dešinė, kartais ir Pamėnkalnio galerijos, ,,Lietuvos aido“ ,,šedevrus“. ///
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių