Ispanijos rašytoja A.M.Matute pelnė Cervanteso premiją

Ispanijos romanistė Ana Maria Matute, kuriai trečiadienį buvo skirta Cervanteso premija, tapo trečiąja moterimi, pelniusia šį prestižinį apdovanojimą, nuo 1976 metų teikiamą už indėlį į literatūrą ispanų kalba.

"Esu laiminga, nepaprastai laiminga", - 85 metų rašytoja sakė Barselonoje vykusioje spaudos konferencijoje po to, kai Ispanijos kultūros ministerija paskelbė šių metų laureatę.

Cervanteso premijos laureatams taip pat atitenka 125 tūkst. eurų (431,6 tūkst. litų) piniginis prizas.

"Laikau tai pripažinimu - jeigu ne mano darbo kokybės, tai bent pastangų ir pasišventimo: buvau atsidavusi rašymui visą gyvenimą", - pridūrė A.M.Matute.

Šios rašytojos knygos, tarp jų romanai "Mirę vaikai" ir "Kariai verkia naktį", buvo išversti į 23 kalbas. Daugelis jos kūrinių skirti vaikams ir jaunimui.

A.M.Matute knygose dažnai vaizduojama vaikystė ir naivumo praradimas, socialinis neteisingumas ir sunkumai po 1936-1939 metais Ispanijoje vykusio pilietinio karo.

"Ji jau seniai nusipelnė šio apdovanojimo, tačiau geriau vėliau negu niekada", - šiemet Nobelio literatūros premiją pelnęs Mario Vargasas Llosa, kuris yra gimęs Peru, sakė Ispanijos visuomeniniam radijui iš Niujorko.

"Esu tikras, jog daugelį skaitytojų pasaulyje ši žinia pamalonins, kaip ir mane", - pridūrė rašytojas, kuris Cervanteso premiją pelnė 1994 metais.

Ispanijos karalius Juanas Carlosas kasmet įteikia šį apdovanojimą balandžio 23 dieną Alkala de Henarese, kuris yra ispanų literatūros grando ir romano "Don Kichotas" autoriaus Miguelio de Cervanteso Saavedros gimtasis miestas.

Ši premija tradiciškai pramečiui skiriama rašytojams iš Ispanijos ir Lotynų Amerikos. Pernai jos laureatu tapo meksikietis poetas Jose Emilio Pacheco.

Tarp ankstesnių Cervanteso premijos laureatų - Argentinos literatūros grandas Jorge Luisas Borgesas, Meksikos rašytojas Carlosas Fuentesas ir Ispanijos romanistas Juanas Marse.

Šį apdovanojimą anksčiau pelnė tik dvi kitos moterys: 1988 metais - Ispanijos eseistė Maria Zambrano, o 1992 metais - poetė iš Kubos Dulce Maria Loynaz.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių