Ispanai gamins mažiau lipnią kramtomąją gumą

Didelės šaligatvių valymo išlaidos paskatino Ispanijos vyriausybę pakeisti kramtomosios gumos sudėtį ir padaryti ją mažiau lipnią.

Po tokio vyriausybės sprendimo turėtų pagerėti ne tik šaligatvių, bet ir batų padų bei mokyklinių pastalių būklė, rašo guardian.co.uk.

Vyriausybės nariai nutarė, kad ispaniška guma yra pernelyg lipni, o tai šalies savivaldybėms kainuoja didelius pinigus, kai šios bando nugramdyti ją nuo gatvių.

Šios problemos sprendimas, teigia vyriausybė, – ispanišką kramtomąją gumą gaminti iš vinilo acetato ir vinilo laurato kopolimero.

„Tokia guma ne taip limta, tad ją valyti lengviau“, – teigia sveikatos ministerija.

Barselonos merija skaičiuoja, kad kasdien miesto gatvėse nugramdoma 1,8 tūkst. kramtomosios gumos gabalėlių, o tai per metus kainuoja daugiau kaip 100 tūkst. eurų. Gatvėse kramtomąją gumą mėtantieji baudžiami 450 eurų siekiančiomis baudomis.

Nors kai kurie ekspertai teigia, kad vinilo acetatas gali būti kenksmingas sveikatai, įstatymų leidėjai su tuo nesutinka. Vinilo acetatas – cheminės medžiaga, naudojama polimerams kurti, kurie, be kita ko, aptinkami klijuose, plastike, emulsiniuose dažuose, lakuose, kosmetikoje ir spaustuviniuose dažuose.

„Laboratoriniai bandymai su gyvūnais parodė, kad ilgalaikis vinilo acetato poveikis gali sukelti kancerogeninę reakciją, tačiau ją sukelia tik žymiai didesnė už rekomenduotiną koncentracija“, – teigia JAV įsikūrusi Vinilo acetato taryba.

„Pramonė gali naudoti moderniausias Europoje esančias medžiagas, kurių saugumas garantuojamas“, – tvirtina Ispanijos vyriausybė.

Didžiąją dalį pasaulyje suvartojamos kramtomosios gumos, pranešama, pagamina ne Ispanijos kompanijos – „Wrigley“ ir „Cadbury“.


Šiame straipsnyje: guma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių