Išleista neemituotos lietuviškos auksinės monetos replika

Neseniai buvo pristatyta skulptoriaus Juozo Zikaro dar 1926 metais sukurtos ir iki šiol neemituotos auksinės 50-ies litų monetos replika. Jai nukaldinti buvo panaudotos Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje saugomi monetos modeliai.

Pasak muziejaus numizmatikos skyriaus vadovo Igno Narbuto, tokie projektai suteikia galimybę pristatyti visuomenei vertingiausius numizmatikos kolekcijos eksponatus – įdomiausias nepriklausomos Lietuvos kūrėjų monetas ir medalius.

„Neabejotinai – Juozo Zikaro auksinės monetos replikos pristatymas puiki žinia visiems numizmatikos mėgėjams. Juozas Zikaras sukūrė visas tarpukario Lietuvos monetas. Deja, dėl to meto ekonominių priežasčių, auksinė 50-ies litų moneta taip ir nebuvo emituota,“ - kalbėjo Ignas Narbutas.

Anot Juozo Zikaro memorialinio muziejaus atstovės Rasos Ruibienės, skulptorius dažnai pabrėždavo savo vaikams, kad „nepriklausomą šalį simbolizuoja jos kalba, jos herbas, jos vėliava, jos himnas ir jos valiuta“.

„Alytė Zikaraitė, dailininko duktė, sakydavo, kad tėvui kiekvienas darbas buvo didi vertybė, o meilė ir pagarba žemei – aukso vertės. Gal todėl 50 litų monetoje ir vaizduojamas artojas, ramiai, bet tvirtai dirbantis žemę," - svarstė Rasa Ruibienė.

Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejuje nuo šiol galima pamatyti ne tik skulptoriaus J.Zikaro sukurtus averso ir nebaigtą reverso (be monetos vertės nuorodos) modelius pagamintus iš raudonos plytos spalvos plastilino, bet ir paauksuotą šios monetos repliką.  

„1922 metais rugpjūčio 9 d., pagerėjus Lietuvos politinei padėčiai ir ekonominėms sąlygoms, Steigiamasis Seimas priėmė Piniginio vieneto įstatymą. Neilgai trukus, 1924 metais, Seimui priėmus Monetų įstatymą, buvo padėti teisiniai metalinių mokamųjų ženklų kaldinimo ir leidimo pagrindai, suteikę teisę Valstybės iždui kaldinti ir į apyvartą leisti metalines monetas iš aukso, sidabro ir vario-aliuminio. Finansų, prekybos ir pramonės ministerija pavedė skulptoriui Juozui Zikarui sukurti monetų projektus ir paruošti jų modelius.“ (M.Banytė, V.Laukaitienė, Juozas Zikaras, Kaunas, 2009)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių