Intriguojančiame koncerte fagotams antrins choras

Koncerte „Vasario harmonijos“ trečiadienį klaipėdiečiai turės itin retą progą įsiklausyti į neįprastus mišraus choro ir fagotų kvarteto sąskambius.

Klaipėdos choras „Aukuras“, gruodį sužavėjęs miestelėnus šventine kalėdine programa, parengta su amerikiečių dirigentu Ira Spauldingu, šįkart muzikuos su ansambliu „Vilniaus fagotynas“.

Tai jau ne pirmas abiejų kolektyvų pasirodymas kartu. Pernai birželį jie koncertavo Plungės rajone, Pakutuvėnuose, vykusiame „Tatafestivalyje“. 

“Choras ir fagotų ansamblis puikiai vienas kitam tinka, mat fagoto registras nėra nei per aukštas, nei per žemas. Jis itin artimas žmogaus balsui, todėl išties didelis malonumas muzikuoti su choru. „Fagotynas“ skamba tarytum keturių vamzdžių vargonai. Koncerto programoje bus panaudotas ir kontrafagotas, tad ansamblio diapazonas apims beveik penkias oktavas. Toks skambesio platumas suteikia dideles galimybes laisvai interpretuoti”, - teigė „Vilniaus fagotyno“ meno vadovas Šarūnas Kačionas.

Jis yra aistringas fagoto muzikos propaguotojas, 1994-aisiais subūręs vienintelį keturių fagotų ansamblį Lietuvoje. Dėl natūralios narių kaitos jame kvartetas visada yra jaunas, veržlus ir išradingas. Dabar jame kartu su vadovu muzikuoja Artūras Mikoliūnas, Karolis Vaitiekūnas ir Arūnas Zujus.

„Vilniaus fagotyno“ repertuaro spektras platus - nuo baroko epochos iki šiuolaikinių autorių kompozicijų. Unikalus ansamblio skambesys suteikia naujų spalvų tradicinei baroko kūrybai, praturtina šiuolaikinių autorių muzikinius eksperimentus bei įkvėpia lietuvių kompozitorius naujiems darbams. Specialiai savo ansambliui ne vieną kūrinį yra sukūrę ir patys „Vilniaus fagotyno“ muzikantai.

Pastaruosius kelerius metus itin suaktyvėjo ansamblio kūrybinė ir koncertinė veikla. „Vilniaus fagotynas“ dalyvauja įvairiuose festivaliuose ir renginiuose Lietuvoje, ansamblio koncertinė geografija siekia Švediją, Norvegiją, Estiją, Latviją, Airiją, Prancūziją.

Klaipėdoje skambėsiančiose stilistiniu požiūriu įvairialypėse „Vasario harmonijose“ turėtų įdomiai derėti J.S.Bacho  Motetas, E.Hovlando „Sakralinis koncertas“, H.Villa-Loboso „Braziliška Bachiana“ bei kitų autorių - H.Purcello, J.De Prezo, G.Verdi'o, F. Poulenco, A.Mikoliūno, G.Rosini'o, C.Franko, G.F.Handelio kūriniai. Soprano solo partiją šioje programoje atliks choro „Aukuras“ artistė ir solistė Rita Urniežienė.

Neįprastas balsų ir fagotų skambesys išsiskleis Klaipėdos koncertų salėje šįvakar 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių