Interneto lankų kamanė skleidžia profesionaliąją kultūrą

Kaune gimęs kultūros reiškinys – interneto portalas www.kamane.lt – švęsdamas penkerių metų gimtadienį išlieka toks pats unikalus kaip užgimdamas.

Tiek tuomet, kai buvo įsteigtas – prieš 5 metus – tiek dabar kamane.lt išlieka vieninteliu dienraščio ritmu dirbančiu žinias apie profesionalųjį meną skleidžiančiu kultūros portalu Lietuvoje. Jame kasdien pristatomos naujienos lietuvių ir anglų kalbomis apie visų rūšių meną ir kultūros politiką. Portalo skaitytojai pasklidę po pasaulį – kas trečias lankytojas skaito kamane.lt tekstus anglų kalba.
Steigiant kamane.lt, būta daug abejojančiųjų, ar verta žinias apie meną skleisti virtualioje erdvėje. Dabar tokių skeptikų, berods, nebeliko. Kultūros portalo lankomumo statistika – įspūdinga: vidutiniškai 4 tūkst. unikalių lankytojų per parą, per 200 tūkst. atvertimų per mėnesį.
„Kai taip daug negatyvumo nuo valstybės viršaus iki apačios visose srityse, žmonės godžiai ieško atramos ir maisto savo mintims, emocijoms, idėjoms“,  – viena kamane.lt populiarumo priežasčių įvardija portalo vyriausioji redaktorė Vida Savičiūnaitė.

– Kas apskritai yra kamane.lt – vienas iš Lietuvos kultūros naujienų interneto portalų, ar tendencija, reiškinys?

– Pavadinti „vienu iš“ gal nebūtų teisinga, nes nei iki kamane.lt sukūrimo 2005 m., nei po to neatsirado norinčių kurti tokios aiškios ir įsipareigojančios apibrėžties – tik visų fundamentalių sričių profesionaliam menui skirtą, dienraščio ritmu dirbantį ir dar dvikalbį portalą. Buvo ir atsirado naujų, vertingų ir mažiau vertingų, atskiroms meno sritims atstovaujančių interneto svetainių.

Pradėjo veikti keletas naujų, jaunatviškai nerūpestingų, simpatiškų kultūrinės pakraipos interneto svetainių, tačiau jose mirguliuoja plakinys – nuo popso, kultūros verslo, mėgėjiškos saviraiškos iki meno. Būtent tokių, mišraus turinio ir niekam neįsipareigojusios laikysenos svetainių plitimą vadinčiau tendencija. Portalas kamane.lt buvo ir lieka ištikimai įsipareigojęs tik profesionaliam menui ir kultūros paveldui, bei šios srities aktualijų ir vertybių sklaidai lietuvių ir anglų kalbomis.

– Kokia buvo „Kamanės“ pradžia?

– Be galo azartiška, nuoširdi, linksma, nors komplikuota ir finansiškai kukli. Kai 2005 m. Kauno menininkų namų direktorius Viktoras Valašinas pasiūlė man kažką panašaus sukurti, tai buvo tik tuščias lapas be pavadinimo ir intuityvus suvokimas, kad turiu padaryti tai, ko Lietuvoje nėra, bet kas labai reikalinga: sukurti patikimą, profesionalią – pradžioje Kauno, o vėliau ir visos Lietuvos – visų sričių fundamentalaus meno aktualijų pastogę. Sukurti erdvę, iš kurios kasdien sklistų  svarbiausios žinios apie meno visuomenės kūrybinį gyvenimą, savijautą ir nuotaikas.

Tai buvo tikras iššūkis ir galimybė – išbalansuotame Lietuvos informacijos kraštovaizdyje atstatyti pusiausvyrą kuriančios visuomenės naudai. Tai buvo ir man galimybė investuoti viso gyvenimo profesinę – menotyrinę ir žurnalistinę patirtį bei sukauptas žinias. Kad tokio portalo reikėjo, parodė jau pirmaisiais metais net utopinius mūsų lūkesčius pranokęs visuomenės susidomėjimas. Skaitomumas, kokį turime šiandien, nebuvo net mūsų sapnuose.

– Šiais laikais, kai tiek daug informacinės erdvės užima įvairaus pobūdžio žinios apie labai materialius dalykus ir gyvenimo būdą, asmeninius santykius, kaip manote, kuri visuomenės dalis ir kokie žmonės skaito kultūros naujienas?

– Na, angelai tikriausiai sudaro pačią mažiausią mūsų skaitytojų dalį. Skaito tie patys mirtingieji, kurie dar nori nueiti į teatrą, koncertą ar parodą. Žinoma, didžiausią mūsų skaitytojų dalį sudaro menininkai ir meno vadybininkai, studentai. Publika tikrai labai įvairi. Turiu patikimų žinių, kad kamane.lt publikuojama informacija noriai naudojasi ir įvairių žiniasklaidos priemonių žurnalistai, kurie mūsų portale randa temų būsimiems savo straipsniams ar laidoms. Čia kamane.lt atlieka tarsi įžaidėjo funkciją.

– Kokios informacijos,  žinių yra pasiilgę kultūringi, kultūros žmonės?

– Natūralu, kad šviesesni žmonės yra pasiilgę kultūringų, asmenybę auginančių, bet kurios srities kūrybai įkvepiančių žinių. Kai taip daug negatyvumo nuo valstybės viršaus iki apačios visose srityse, žmonės godžiai ieško atramos ir maisto savo mintims, emocijoms, idėjoms, ieško bendraminčių, ieško to, kas realiai pakeltų, bet nežlugdytų, neblokštų į neviltį, depresiją.

– Sakoma, kad gyvename interneto komentatorių amžiuje. Visgi kultūros naujienos yra mažai komentuojamos. Kaip jūs apibūdintumėte anonimiškai internete savo mintis reiškiantį žmogų? Ar tai – tiesiog ekstravertas, kuris bet kurioje situacijoje negali patylėti, ar tai – psichologinių problemų turintis žmogus?

– Rimtosios kultūros, o ypač profesionalaus meno žinių portale, koks yra kamane.lt, būriuojasi labiau išsilavinę, ar tokiais būti siekiantys, inteligentiškesni ar tokiais būti norintys, o tai reiškia -- mąstantys, kritiškai ir savikritiškai visuomenę bei savo vietą joje vertinantys žmonės. Suprantama, kad mąstantis žmogus neskuba reikšti savo nuomonės, todėl kultūringesni portalai nėra taip užteršti chroniškų komentatorių liga. Galima pastebėti, kad komentuojama tada, kai tekstu skleidžiama akivaizdi netiesa, kai jaučiamas poreikis užstoti nekaltai puolamą žmogų, sušvelninti beįsiplieskiančią ugnį.

Tiesa, pradžioje ir portale kamane.lt buvo beįsiveisią keikūnai, dažniau tekdavo išvalyti nešvankybes, brutalius vieno ar kito asmens įžeidinėjimus. Dabar tai pasitaiko rečiau. Vadinasi, ir su šia bėda galima tvarkytis kantriai dirbant. Yra aštrių, karčių pasisakymų, bet tai yra nuomonės, kurias skaitytojai turi teisę išreikšti. O apie tuos, kurie straipsnį skaityti pradeda nuo komentaro rašymo, nieko gero negaliu pasakyti. Manau, kad tinka abu jūsų pateikti atvejai.

– Kaip jūs suvokiate informacijos apie profesionalųjį  meną, kultūrą sklaidą – kaip bet kurį kitą atsakingą darbą ar vis dėlto kaip misiją?

– Stengiuosi nesiimti bevertės veiklos. Kai prasidėdavo rutina, niekų darbas, rinkdavausi tai, kas turi didesnę, ilgalaikę prasmę. Dėl to mažiausiai tris kartus gyvenime rinkausi mažiau apmokamą, tačiau prasmingą veiklą, palikdama pelningą, tačiau profesiniu ir žmogiškuoju požiūriu nuvertėjusią. Žinau, kad gyvenu vieną kartą, todėl labai nenoriu švaistyti niekams savo vienintelio laiko, kuris daugiau niekada nepasikartos.

Todėl ir portalą kamane.lt kuriu nuoširdžiai – kaip aiškią būtinybę sutelkti visų sričių profesionalaus meno žmones, reiškinius, nuomones, kurių visuma taptų tarsi tylia rezistencija banalioms pramogų kultūros, meno vardu spekuliuojančioms, profesionalumo neigimo ir niekinimo jėgoms. Tiesą sakant, neiškart supratau, kokios klastingos ir kaip rafinuotai gali veikti tos jėgos prieš mažą, rodos, niekam saulės neužstojančią visuomenės dalį – meno kūrėjų ir skleidėjų bendruomenę. O tuo pačiu – ir prieš kamane.lt.

Tai man buvo netikėta ir, neslėpsiu, skaudu. Kas gi gąsdina tas, kartais net labai įtakingų patamsių, jėgas? Mąstančių, nenuolankių, nei pinigais, nei psichologiniu šantažu neįveikiamų, kritiškų asmenybių ir jų pozicijų sankaupa, kurią kam nors norėtųsi vėl išsklaidyti, ištirpdyti gatvės šokių minioje ar komercinės informacijos interesų užribiuose. XXI a. visų kartų meno šviesuomenės sankaupa po vienu stogu vėl kažkam kliudo? Ar gali kilti toks klausimas po 20 demokratinės valstybės metų? Einu dar kartą pasiskaityti LR konstitucijos...

Dabar, kai meno žinių portalas kamane.lt Kauno ir Lietuvos šviesuomenės akyse įgijo pasitikėjimą ir autoritetą, liko svarbiausias ir sunkiausias darbas – išsaugoti tai, kas sukurta ir visuotinai pripažinta. Man šiuo metu tai – ir profesinė misija, ir žmogiškasis azartas įsitikinti, kiek tikra, o kiek šiaudinė yra mūsų demokratija.

– Kokią dar neparašytą žinutę ar straipsnį portale kamane.lt patalpintumėte mieliausiai?

–  „...ir išsisklaidė patamsių veikėjai, ir išskleidė sparnus visų sričių, visų kartų talentingiausi Lietuvos kūrėjai, kurie iki tol buvo ignoruojami ir žeminami vien dėl to, kad profesinę sąžinę ir profesinę savigarbą vertina labiau už gyvybę.“ Sulaukus tokios dienos, jau ir numirti ramiai būtų galima.

– „Kamanė“ skleidžia žinias daugiausia apie Kauno kultūrinį gyvenimą. Jūsų akimis, koks yra Kauno kultūrinis gyvenimas dabar? Kokios prognozės ateičiai?

– Natūralu, kad kiekvieną dieną pradedame nuo pozityvių žinių apie Kauną, skleisdami jo, kaip protingo, kuriančio miesto įvaizdį visoje Lietuvoje, o per angliškąjį turinį – ir pasaulyje. Kauno meno kultūros gyvenimas, tikriausiai kaip ir bet kurio kito Lietuvos miesto, yra gajus, ambicingas ir gyvybingas, nepaisant visko. Prognozes paliksiu išmintingajam Hipokratui: „Ars longa, vita brevis“ (lot. „Menas – ilgaamžis, gyvenimas – trumpas“).

 


 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių