Inkų lobiai paskutinį kartą eksponuojami Europoje

Daugybę aukso ir sidabro dirbinių iš Peru, kurių amžius siekia inkų ir ankstesnius laikus, nuo penktadienio bus galima išvysti parodoje Vienoje.

Tai paskutinė galimybė pamatyti inkų lobius už Peru sienų, skelbia naujienų agentūra AFP.

„Labai sunku šiuos dirbinius išgabenti iš Peru“, – AFP sakė parodos „1000 inkų aukso metų“ kuratorė Marketa Krizova.

„Pirmiausia dėl to, jog tai nacionalinio paveldo dalis. Jis gali būti tik trumpam paskolintas bei išgabentas iš šalies ir kuo greičiau sugrąžintas atgal“, – sakė ji.

Paroda, kurioje pristatomi 86 eksponatai, tarp kurių – juvelyriniai dirbiniai ir laidotuvių reikmenys, veiks iki vasario pabaigos. Ekspoziciją trumpam Vienai perdavė Peru Aukso muziejus Limoje.

Parodoje bus eksponuojami ne tik inkų lobiai, bet ir senovės Peru gyventojų daiktai. Naskos, Močės ir kitų kultūrų meno paveldą vėliau sau pritaikė inkų imperija. Peru gyventojai save laiko tiesioginiais inkų palikuonimis.

Archeologams šie dirbiniai padėjo išsiaiškinti senovės civilizacijų gyvenimą, religiją ir kasdienes veiklas. Tačiau kai kas vis dar nepaaiškina – pavyzdžiui, auksinė ranka, kurios paskirtis vis dar nežinoma.

M. Krizova apibūdino dirbinius kaip „tiesiog nuostabius“ pridurdama, kad „archeologai dažnai tai nuvertina“.

Parodoje bus galima pamatyti nuo amžių senumo meistriškų brangenybių iki paprastesnių, beveik modernių XV a. inkų dirbinių.

Po ankstesnių dviejų parodų 2008 ir 2009 m. (viena iš jų buvo Prahoje) dirbiniai pagal Peru nacionalinio paveldo saugojimo įstatymus buvo sugrąžinti į muziejų Limoje, tik tada perkelti į Vieną.

Jokių tolesnių parodų daugiau nėra numatoma. Inkų brangenybės iš Austrijos sugrįš namo visam laikui.


Šiame straipsnyje: inkailobiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių