Indiški šokiai istorijas pasakos Klaipėdoje

Gegužės pradžioje Klaipėdos universiteto Choreografijos katedros naujojoje salėje vyks indiškų šokių seminaras, kurį papildys nemokamas koncertas.

Kathak ir bhangra

Seminare bus galima susipažinti su indiško klasikinio šokio kathak technika ir liaudiškais bhangra šokiais. Išklausiusiems visą kursą bus išduodami sertifikatai. Užsiėmimus ves šokėja ir choreografė Kinga Malec. Dalyviai registruojami el. paštu: go.wind.art@gmail.com.

Kathak yra viena iš aštuonių klasikinių indiško šokio formų. Jos pradininkais laikomi Šiaurės Indijoje klajoję bardai – kathakai – istorijų pasakotojai. Joje galima rasti ritualinių šokių bei bhakti judesių elementų. Nuo XVI a., Mughalų valdymo laikotarpiu, kathak labai paveikė persų ir Centrinės Azijos šokio tradicijos.

Kathak susideda iš tradicinių išraiškingų arba abhinaya šokio dalių, kuriose pasakojamos istorijos iš dievų gyvenimo, taip pat iš greita kojų technika atliekamų ritmo derinių, suderintų su kompleksiškais laiko ciklais. Atliekant ritmines kojų kombinacijas, akompanuojama tabla arba pakhawadž, jų metu tiek atlikėjas, tiek perkusininkas glaudžiai bendradarbiauja, taip pasiekdami magiškas ritmines jungtis. Šokyje yra daug itin greitų piruetų, kurie baigiasi statiškomis pozomis.

Seminare bus mokomasi bazinių kathak judesių, trumpų kompozicijų, ritminių kojų sekų, piruetų ir daugybės ritminių pratimų, taip pat juos „išdainuoti” (kiekvienas ritminis judesys turi savo garsinį atitikmenį).

Bhangra – tai liaudiški indų šokiai, kilę iš Pundžiab valstijos. Šie charakteringi, dinamiški judesiai atliekami akompanuojant dideliam būgnui – dhol. Bhangra dažniausiai šokamas didelės žmonių grupės, tai suteikia galimybę atlikti įdomias grupės kompozicijas ir sukelia labai daug džiaugsmo. Jis gali būti atliekamas naudojant įvairias pagalbines priemones – skambaliukus, lazdas, kitus medinius instrumentus. Seminaro metu bus ruošiama bhangra choreografija grupei.

Žinias tobulino Indijoje

Gegužės 1–4 dienomis seminarą vesianti K.Malec – šokėja ir choreografė, gimusi 1988 m. Varšuvoje. Nuo mažens ji buvo supažindinta su daugybe šokio technikų. Būdama trejų pradėjo lankyti figūrinio čiuožimo užsiėmimus, vaikystėje taip pat lankė baleto pamokas. Būdama 10 metų ji laimėjo pirmąją vietą Ispanijoje vykusiame tarptautiniame čiuožimo konkurse, laisvojo stiliaus kategorijoje. Nuo šešerių ji šoka lenkų liaudies šokius ansamblyje „Varsovia“.

Taip pat būdama maža Kinga atrado indų šokius, kurie tapo jos aistra. Ji gilinosi į Bolivudo, bharatanjam ir kathak šokių stilius pas tokius pripažintus mokytojus kaip Magdalena Niernsee, P.T.Narendran ir Sanjib Bhattacharya. Jau kelerius metus savo žinias K.Malec tobulina „Kathak akademijoje“ (Luknau miestas Indijoje), kuriai vadovauja žinomas kathak meistras Pandit Ardžun Mishra, taip pat vieno iš geriausių kathak šokėjų Birdžu Maharadž mokykloje „Kalaashram“ Nju Delyje.

Šoka ir groja

K.Malec taip pat domisi barokiniais, šiuolaikiniu bei džiazo stiliaus šokiais. Tačiau jos talentai neapsiriboja vien šokiu: pas Pandit Tarun Bhattcharya ji mokėsi groti harmonija bei šimtastygiu indišku instrumentu santoor.

Kaip solo šokėja ir kaip indiškų šokių grupės „Mohini“ narė K.Malec rengia pasirodymus Lenkijoje ir Italijoje bei kitose Europos šalyse, įvairiuose su Indijos kultūra susijusiuose festivaliuose. Scenoje ji jau pasirodė su tokiais pripažintais artistais kaip Dr. Maria Pomianowska, Sandesh Popatkar, Avaneendra Sheolikar, Miguel Czachowski ir jo muzikine grupe „Indialucia“, ji dažnai kviečiama pasirodyti lenkų televizijoje. Be sceninės veiklos, K.Malc intensyviai užsiima ir pedagogine, pati nuolat mokosi. Šiuo metu ji baigia choreografijos bakalauro studijas Lodzės muzikos akademijoje.

Nemokamame koncerte, kurį viešnia surengs gegužės 3-iąją 18 val., ji pati šoks kathak, skambės indiška muzika, atlikėja publiką pamokys ir meditacijos.

Seminarą ir koncertą organizuoja Klaipėdos universiteto Choreografijos katedra ir neseniai uostamiestyje susibūręs šiuolaikinio šokio teatras „Padi Dapi Fish“.

Abu renginiai vyks Klaipėdos universiteto Choreografijos katedros naujojoje salėje (K.Donelaičio a. 5, III aukštas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių