Indijos žydų bendruomenė smerkia parduotuvę „Hitler“

Indijoje augantį nepasitenkinimą keliančios drabužių parduotuvės „Hitler“ savininkas trečiadienį pareiškė, kad sutiktų pakeisti parduotuvės pavadinimą tik tuo atveju, jeigu jam būtų kompensuotos visos su tuo susijusios išlaidos.

Vakarietiška apranga prekiaujanti krautuvė vakarinėje Gudžarato valstijoje, Ahmadabade, duris atvėrė prieš 10 dienų. Ant parduotuvės fasado didelėmis raidėmis užrašytas jos pavadinimas „Hitler“, o vietoje taškelio ant raidės „i“ uždėta nacistinė svastika.

„Aš pakeisiu pavadinimą, jeigu žmonės kompensuos pinigus, kuriuos išleidome ženklui, reklaminei iškabai, vizitinėms ir etiketėms“, - sakė Rajeshas Shahas.

Savo galimus nuostolius jis įvertino 150 tūkst. rupijų (7,5 tūkst. litų).
Pasak parduotuvės savininko, prieš atsidarydamas vyras nežinojo, kas buvo Adolfas Hitleris, nors Hitleriu vadino jo partnerio senelį, kuris „buvo labai griežtas“.

„Nežinojau, kad tas pavadinimas taip sutrikdys žmones, - sakė jis telefonu naujienų agentūrai AFP. - Tik atidaręs parduotuvę sužinojau, kad Hitleris nužudė šešis milijonus žmonių“.

Parduotuvės pavadinimu pasipiktino nedidelės žydų bendruomenės Ahmadabade atstovai, o vienas aukšto rango Izraelio diplomatas pagrasino, kad šis klausimas bus iškeltas „griežčiausiu būdu“.

„Tokius pavadinimus žmonės naudoja iš nemokšiškumo“, - sakė Izraelio generalinė konsulė Mumbajuje Orna Sagiv.

Garsi žydų kilmės Indijos rašytoja Esther David (Estera Deivid) sakė, kad toks parduotuvės pavadinimas ją „sujaudino ir sukėlė sielvartą“, tačiau pridūrė, kad kai kurie indai žodį „Hitleris“ vartoja apibūdindami valdingus asmenis.

Pasak E.David, žydų tautybės gyventojai Indijoje siekia, kad R.Shahas apsigalvotų dėl parduotuvės pavadinimo ir papasakojo jam apie Holokaustą.

Šis konfliktas primena šešerių metų senumo istoriją, kai vieno Mumbajaus restorano savininkas savo maitinimo įstaigą pavadino „Hitlerio kryžiumi“ (Hitler's Cross) ir jos reklamą papuošė svastika, paaiškindamas, kad „Hitleris“ yra lengvai įsimenantis žodis.

Galiausiai, po ilgų Izraelio ambasados, Vokietijos ir JAV Antidefamacinės lygos protestų, restorano šeimininkas sutiko pakeisti pavadinimą.

Vis tik kai kuriuose Indijos rajonuose Hitlerio vardas susilaukia netikėtos pagarbos, o jo knygą „Mein Kampf“ dažnai galima įsigyti knygynuose ir gatvėse.

Gudžarato valstijos vietos valdžios prieš keletą metų patvirtintuose ir išleistuose mokykliniuose vadovėliuose A.Hitleris buvo pristatytas kaip žmogus, kuris atnešė „garbę ir prestižą“ Vokietijos vyriausybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių