Indija po pusės amžiaus atsiėmė dingusį diplomatinį paštą

Indija pirmadienį atsiėmė diplomatinio pašto krepšį, kurį prieš 46 metus gabeno Prancūzijos Alpėse nukritęs lėktuvas su 117 keleivių, tarp kurių buvo ir indų branduolinės programos kūrėjas.

Diplomatinio pašto ir užsienio reikalų ministerijos antspauduotą džiuto krepšį šiemet rugpjūčio 21 dieną netoli 1966 metų lėktuvo katastrofos vietos rado kalnuose dirbantis gelbėtojas Arnaud Christmannas ir jo kaimynas Jules Berger.

Per nelaimę žuvo Kembridžo universiteto absolventas Homi Jehangir Bhabha, dar vadinamas Indijos branduolinės fizikos tėvu, kurio mirtis apgaubė šią katastrofą sąmokslo teorijų šydu.

Iš Mumbajaus į Niujorką skridęs lėktuvas „Kančendžanga“, „Boeing 707“, 1966 metų sausio 24 dieną sudužo ant pietvakarininio Monblano šlaito, artėdamas prie Ženevos, kurioje lėktuvas turėjo tūpti.Krepšį su korespondencija iš kalno papėdėje esančio Šamoni miestelio policijos nuovados atsiėmė antrasis Indijos ambasados Paryžiuje sekretorius Satwantas Khanalia.

Kadangi lėktuvo keleivių sąraše buvo ir H.J.Bhabhos pavadė, pasigirdo įtarimų, kad katastrofą galėjo suplanuoti aršus Indijos priešininkas Pakistanas ir CŽV. Tuomet, Šaltojo karo metais, Indija buvo ištikima Sovietų Sąjungos sąjungininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių