Indėnai bent trumpam susivienijo dėl baltojo bizono

Šimtai žmonių apsilankė šventėje, kurios metu kelios Šiaurės Amerikos indėnų gentys šventė unikalaus baltojo bizono gimimą Konektikuto valstijoje esančioje fermoje.

Ritualinė šventė įvyko šeštadienį. Joje dalyvavo dešimtys indėnų iš Lakotų, Mohaukų, Senekos, Oglala-lakotų ir kt. genčių, praneša AP, kurią cituoja lenta.ru.

Jie apsirengė tradiciniais drabužiais, dainavo ir mušė būgnus. Renginys baigėsi šventinėmis kalbomis, kurias sakė genčių vyresnieji. Ceremoniją vedė Oglala-lakotų genties atstovė, kuri specialiai dėl šios šventės atvyko iš Pietų Dakotos valstijos.

Savo kalboje baltojo bizono gimimą ji pavadino stebuklu ir ženklu to, kad indėnų gentys turi vienytis.

Baltasis bizonas, sveriantis 13 kilogramų, gimė liepos 16 dieną fermoje, kuri priklauso Peteriui Fay. Būtent jis pakvietė įvairių indėnų genčių atstovus apsilankyti ceremonijoje ir taip pažymėti unikalaus gyvūno gimimą.

Indėnams baltasis bizonas yra vilties ir vienybės simbolis, o kai kurie jo gimimą laiko netgi šventu įvykiu.

Tuo metu mokslininkai tokio bizono gimimą vadina itin retu įvykiu, kadangi baltasis bizonas gimsta vienas iš dešimt milijonų. P. Fay pažymėjo, kad mažasis bizonas nėra albinosas, ir dėl to išties unikalus.

Bizonas yra itin didelis gyvūnas: užaugęs jis būna 2,5–3 metrų ilgio ir maždaug 2 metrų aukščio.

Šių gyvūnų populiacijai buvo padaryta milžiniška žala XIX amžiuje: Amerikos valdžia sąmoningai juos naikino, nes indėnams, į kurių žemes valdžia pretendavo, bizonų mėsa yra pagrindinis maisto produktas.

To rezultatas – jų populiacija, kuri XIX amžiaus pradžioje, siekė 40 mln., sumažėjo iki kelių šimtų. Šių metu bizonų yra apie pusę milijono.

 


Šiame straipsnyje: bizonasindėnaigentys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių