Įkvėpimo K.Donelaičiui įamžinti menininkai semsis Karaliaučiuje

Artėjant Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimui, Karaliaučiuje lankysis Lietuvos menininkai, kursiantys lietuvių grožinės literatūros pradininko įamžinimui skirtus darbus.

Rugpjūčio 21–22 dienomis Lietuvos dailininkų sąjungos nariai lankysis Karaliaučiuje ir Tolminkiemyje, pirmadienį pranešė Seimo kanceliarija. Menininkai susipažins su Karaliaučiaus istorijos ir dailės muziejaus filialo – Kristijono Donelaičio muziejaus Tolminkiemyje ekspozicija, aplankys gimtinę Lazdynėliuose. Numatyti susitikimai su Karaliaučiaus krašto kultūros atstovais.

„Menininkai, norėdami įamžinti Donelaičio atminimą, kūrybinių inspiracijų ieško ne tik rašytiniame palikime, bet ir lankydami kraštą, kuriame gimė ir gyveno Donelaitis. Nenorime scholastinių, formalių meninių sprendimų. Tam, kad būsimi kūriniai būtų įtaigūs, norime pamatyti būdingą krašto peizažą, autentišką aplinką ir pajusti tikrą išgyvenimą“, – pranešime cituojama idėjos autorė, Lietuvos dailininkų sąjungos Tapytojų sekcijos pirmininkė Arūnė Tornau.

Lietuvos dailininkų sąjungos galerijose, Vilniaus Rotušėje, Parlamento galerijoje numatyta surengti tapybos, grafikos ir skulptūros parodas, skirtas Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių jubiliejui paminėti. Vėliau parodos bus pristatytos ne tik Lietuvos miestų galerijose ir muziejuose, bet ir Karaliaučiuje, Vokietijoje, Lenkijoje.

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2014 metais sukanka 300 metų, kai gimė K.Donelaitis, ir kad šios datos minėjimas sudaro sąlygas aktyvesniam kultūriniam šio Europos regiono bendradarbiavimui, lituanistiniam paveldui atnaujinti ir puoselėti, K.Donelaičio kūrybai pasaulyje skleisti, kultūrinei bendruomenei Lietuvoje ir užsienyje telkti, donelaitikai įprasminti, nutarė 2014 metus paskelbti Kristijono Donelaičio metais.

XVIII amžiuje gyvenęs K.Donelaitis buvo lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Jis labiausiai žinomas dėl poemos „Metai“.

1977 metais UNESCO sprendimu K.Donelaičio „Metai“ įtraukti į pasaulinį literatūros šedevrų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių