Įkurtuvės ir knygos sutiktuvės

Klaipėdos universiteto (KU) Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas (BRIAI) penktadienį švęs įkurtuves naujose patalpose, savo veiklą jose pradėdamas naujos knygos pristatymu.

17 metų BRIAI veikė turtingą istoriją turėjusiame namuke Tilžės g. 13. Prieš kelias savaites su juo atsisveikino ir nuo šiol dirbs kitame istoriniame pastate - buvusiose Klaipėdos kareivinėse, dabartiniame Klaipėdos universiteto miestelyje.

Įkurtuvės kaip tyčia sutapo su naujo leidinio “Klaipėdos miesto ir valsčiaus evangelikų liuteronų bažnyčių vizitacijų 1676-1685 m. dokumentai” pasirodymu. Knygą sudarė ir parengė spaudai doc. habil. dr. Ingė Lukšaitė, bendradarbiaudama su Sabina Drevello, išleido KU leidykla.

Tai yra pirmas paskelbtas šio krašto vizitacijų dokumentų rinkinys originalo - vokiečių kalba su dokumentų santraukomis lietuviškai.

Dokumentai susikaupė maždaug prieš  325 m. senojo Karaliaučiaus archyve, o dabar saugomi Slaptajame valstybiniame Prūsijos paveldo archyve Berlyne.

Dviejų Klaipėdos bažnyčių (miesto vokiečių ir lietuvių laukininkų), Rusnės, Verdainės, Karklės, Priekulės, Ventės, Kretingalės bažnyčių kunigai, jų ir parapijiečių veiklą vizitavusieji aprašė parapijiečių skolas, bėdas, mokytojų pageidavimus, bažnyčių ir mokyklų būklę, reiklūs kunigai surašė net uolių parapijiečių ar nusižengusių bažnyčios disciplinai sąrašus; aprašė tarpusavio ginčus, nesutarimus su kai kuriais parapijiečiais. Tuose sąrašuose jie suminėjo gausybę to meto vietovardžių, visų sluoksnių asmenvardžių.

Dokumentuose sukaupta daug naujos istorinės informacijos apie XVII amžiaus pabaigos visų Klaipėdos miesto ir valsčiaus sluoksnių gyvenimą. Anot Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorės dr. Silvos Pocytės, istorikams ir visiems besidomintiems šio krašto praeitimi paskelbtieji tekstai atveria galimybes pažinti įvairiaspalvį Klaipėdos valsčiaus gyvenimą ir jų kultūrą, palyginti tą gyvenimą su Didžiosios Lietuvos raida, pažinti bendruosius tos kultūros bruožus ir kuo tas gyvenimas skyrėsi. “Paskelbti dokumentai suteikia galimybes pažinti ir suvokti Lietuvos kultūros raidos visumą”, - įsitikinusi S.Pocytė.

Naujos knygos pristatymas visuomenei - birželio 12 d. 15 val. KU auloje, VI korpuse (Herkaus Manto g. 84).


Šiame straipsnyje: knugos pristatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių