Ignalinoje senelių dainos ir pasakojimai atgijo jaunimo lūpose

Ignalinos kultūros centro Etnokultūros filiale įvyko vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas“ Tramtatulis“. Jo tikslas – skatinti jaunąją kartą domėtis savo krašto tradicine kultūra, skleisti liaudies kūrybą, ugdyti jaunuosius pavienius folkloro atlikėjus (dainininkus, muzikantus, pasakotojus).

Respublikinis konkursas rengiamas kas dvejus metus. Kadangi toks vyko pernai ir dargi buvo skirtas šalies vardo paminėjimo tūkstantmečiui, šiemet pasivaržyta tik rajone.

Gretos darbai darbeliai

Etnokultūros skyriaus vedėja Marija Kirkienė, sveikindama susirinkusius konkurso dalyvius ir žiūrovus, pasidžiaugė, kad neabejingų žmonių pastangomis mes dar galime pademonstruoti savo prosenelių sakytinio ir dainuojamojo žodžio turtus. Kartu
ji kvietė visus pasidžiaugti spalvinga, gausia čia eksponuojamų rankdarbių paroda ir kvietė jų autorę Gretą Adomavičiūtę pasirodyti ir pasidalyti savo kūrybinio darbo įspūdžiais. Greta mokosi Ignalinos Česlovo Kudabos pagrindinėje mokykloje, o gražių darbelių, žinoma, išmoko iš savo mamos, o ypač - močiutės - žinomos tautodailininkės, Miko ir Kipro Petrauskų premijos laureatės - Vladės Adomavičienės

Čia Vladė papildo: ir iš Danguolės (Vladės sesers – aut. past.) Greta apie save nelinkusi daug pasakoti: geriau prisės ir ką nors naudingo padarys. Ir labai gražiai, kruopščiai padarys! Mergaitė padėkojo parodos organizatoriams už jai parodytą dėmesį, taip pat kuo nuoširdžiausiai dėkojo mamai ir močiutei už suformuotus įgūdžius ir pagalbą. Anūkėle vėliau džiaugėsi ir močiutė, išduodama, jog jos anūkėlė ne vien sėdi prie rankdarbių, bet randa laiko pagroti pianinu, gitara, puikiai žaidžia krepšinį, gainioja kamuolį futbolo aikštėje, mėgsta net pažvejoti. Gretos draugės seniai puikuojasi jos padarytais papuošalais, rankinėmis. Tokiomis, kokių yra tik vieninteliai egzemplioriai.

Etnokultūros centro parodų salėje eksponuojami Gretos nėriniai, siuviniai, velti papuošalai, pagaminti per penkerius metus. Nuo pirmųjų dygsnelių (siuvinėjimo „dailyraščio“) iki sudėtingiausių dirbinių. Pastaruoju metu mergaitė susidomėjusi ir dekupažo technika, tad yra čia ir tokių darbų. Iš kartos į kartą eina įgūdžiai, vyresniųjų pataisomi, jaunųjų įsiminami.

Kas – dainavo, kas – istorijas pasakojo

Vėliau pristatyta „Tramtatulio“ rajoninio konkurso vertinimo komisija:Ignalinos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė (komisijos pirmininkė) bei šio skyriaus vyresn. specialistė Rasa Juodagalvienė ir Etnokultūros skyriuje dirbanti Sigutė Mudinienė (komisijos narės).

Mažiesiems buvo leista savo pasirodymu pradėti „Tramtatulį“, o vyresnieji į eilę išsirikiavo, ištraukę burtus. Vieni daineles dainavo, kiti smagias istorijas pasakojo. Neabejotinai, kad už kiekvieno vaiko – mokytojas, paskatinęs jį šiam konkursui, atvertęs didįjį liaudies lobyną. Tad Padėkomis buvo įvertintas mokytojų Nijolės Keraitienės (Didžiasalio „Ryto“ vidurinė mokykla), Rožės Bielinienės (Vidiškių gimnazijos Mielagėnų skyrius), Lionės Gruzdienės (Vidiškių gimnazija), Danguolės Girdziušienės (Ignalinos vaikų lopšelis-mokykla „Šaltinėlis“), Linos Gladkauskienės, Valerijos Raginienės bei Sigutės Luneckienės (Daugėliškio vidurinė mokykla) pastangos. Padėka įteikta ir Ignalinos muzikos mokyklos mokytojai Jūratei Saulienei, akomponavusiai mažiesiems dainininkams.

Komisijai pasirodė, kad ne viskas padaryta, kad gal net „neįsiskaityta į nuostatus“, tad prasilenkta su konkurso reikalavimais. Ir laureate paskelbta tik Didžiasalio „Ryto“ vidurinės mokyklos mokinė Dovilė Misiūtė, skaičiusi 1900-aisiais metais gimusios Albinos Skrebutėnaitės pasakojimą „Pacy geroji boba“, užrašytą Nijolės Keraitienės 1982-aisiais metais. Ne dėl to, kad apie... bobą. Dėl to, kad pasakojimas gana rišlus, įdomus klausytojui, o pasakotoja Dovilė sugebėjo jį labai spalvingai perteikti.

Pagirti ir mažieji vyrukai: Sigutės Luneckienės paruoštas konkursui Dovydas Steponiukas, pasakojęs piemenukų nutikimus, ir broliai Rimgaudas ir Vaidas Gudeliai, Danguolės Girdziušienės išmokyti gražias dainas gražiai padainuoti.

Šių metų konkursas buvo tarsi pasitikrinimas prieš kitų metų susitikimą, kai nugalėtojai jau turės teisę varžytis dėl geriausiojo vardo respublikiniame „Tramtatulio“ konkurse, dėl teisės jų dainai ar pasakojimui likti šio konkurso laureatų kūrybą prezentuojančiose kompaktinėse plokštelėse.

Visiems vaikams norėtųsi palinkėti neprarasti noro plačiau pažinti, atrasti savo krašto gražiausias liaudies dainas, sakmes, pasakas, instrumentinius kūrinius, mokytojams - atskleisti šiuos turtus vaikams, ugdyti folkloro vertintojus ir puoselėtojus.


Šiame straipsnyje: Vilniaus regionasIgnalinadaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių