Idėjų naujam romanui rašytoja R. Šepetys sėmėsi viešnamyje

Romanu „Tarp pilkų debesų“ visame pasaulyje išgarsėjusi lietuvių kilmės amerikiečių rašytoja Rūta Šepetys pasirengusi įrodyti, kad pirmasis jos debiutas nebuvo literatūros naujokės sėkmė. Knygynus pasiekė ir antroji leidyklos „Alma littera“ išleista lietuvių išeivio dukros knyga „Nelengvu keliu“, kritikų vadinama meistriškai išaustu paslapčių, melo ir tiesos pasakojimu, primenančiu, kad tik pats žmogus yra savo laimės kalvis.

Romano „Nelengvu keliu“ istorija rutuliojasi 1950-ųjų Naujojo Orleano Prancūzų kvartale, iš kurio visomis išgalėmis siekia ištrūkti pagrindinė knygos herojė – viešnamio prostitutės duktė 17-metė Džosė Morein. Merginos galvoje sukasi mintys pabėgti nuo mamos, nusiplėšti garbės nekuriančią „laisvo elgesio moters dukra“ etiketę ir įstoti į koledžą.

Visgi, nepaisant itin ryškiai, pirmuoju asmeniu papasakotos merginos istorijos, vienu pagrindinių romano veikėjų tampa pats Naujasis Orleanas – purvinas, paslaptingas ir... tamsiuose užkaboriuose slepiantis žmogžudystę, romano „Nelengvu keliu“ siužetą pakreipusią netikėta linkme. Autorė pripažįsta, kad siekdama, jog skaitytojas patikėtų tuo, ką skaito, su miestu turėjo susipažinti ir ji pati.

„Į Naująjį Orleaną keliavau keliskart. Ėjau Džosės Morein keliais, juodomis raidėmis įrašytais mano knygoje. Šukavau miesto bibliotekas, kalbinau žmones, kurie padėtų geriau suprasti praeito šimtmečio istoriją. Galiausiai apsilankiau viešnamyje, į kurį vos įžengusi jutau, kuriame kambaryje, kaip klostytis mano veikėjų likimai“, – pasakoja Rūta Šepetys, pridurdama, kad „atkasinėdama“ istoriją jautėsi tarsi tikra detektyvė.

Tenesio valstijoje (JAV) šiuo metu gyvenanti rašytoja antrajame savo romane puikiai suderina istorinių paieškų pomėgį, skandalingą siužetą ir intriguojančią istoriją, kurios esmė atsispindi ir romano pavadinime. Tačiau priešingai nei gali pasirodyti, visuomenės paraštėse gyvenančių žmonių likimai skaitytoją ne liūdins, o įkvėps.

„Tai knyga apie sprendimus ir tai, kaip jie keičia mūsų likimus. Paaugliai nuolat susiduria su sunkumais, nerimauja dėl savo netobulumo. Tačiau būtent tie, kurių negali kategorizuoti, ir yra patys įdomiausi. Noriu kurti tokius veikėjus, kurie primena, kad tobulumas slypi netobulume“, – reziumuoja autorė.

Pirmasis Rūtos Šepetys romanas „Tarp pilkų debesų“ tapo „New York Times“ bestseleriu, taip pat pripažintas įsimintiniausia 2011 m. knyga, 26-iomis kalbomis išleista daugiau nei 40-yje šalių. Autorė Lietuvoje praėjusiais metais buvo apdovanota Patriotų premija, už sėkmingą veiklą meno ir kultūros srityje rašytoją pasveikino ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Informacija apie knygos pristatymą

Kovo 28-30 dienomis R. Šepetys atvyksta į Lietuvą pristatyti savo naujausios knygos „Nelengvu keliu“. Leidykla „Alma littera“ kviečia į knygos pristatymus, kurių metu galėsite pabendrauti su autore, sužinoti, kaip gimė naujausia knyga, ir išgirsti apie artimiausius rašytojos kūrybos planus.

Knygos pristatymo renginiai vyks kovo 28-30 dienomis Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Vilniuje:

Data: Kovo 28 d., ketvirtadienis, 18 val.

Vieta: Saltoniškių g. 9, PC „Panorama“, knygynas „Pegasas“.

Kaune:

Data: Kovo 29 d., pektadienis, 18 val.

Vieta: Karaliaus Mindaugo pr. 49, PC „Akropolis“, knygynas „Pegasas“.

Klaipėdoje:

Data: Kovo 30 d., šeštadienis, 13 val.

Vieta: Taikos pr. 61, PC „Akropolis“ knygynas „Pegasas“.


Šiame straipsnyje: Rūta ŠepetysknygosViešnamis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių