Į sceną grįžta „(ne)Laimingi žmonės“ – tie patys ir kitokie

Visuomenei pristatytas skleidžiantis vasarai, debiutinis Memelio teatro darbas – miuziklas pagal Kate Bush dainas „(ne)Laimingi žmonės“ – grįžta pasikeitęs.

Susirinko ir dirbo kartu

Penktadienį jaunųjų uostamiesčio režisierių Rūtos Bunikytės ir Vaido Kvedaro duetas gimtojoje Klaipėdos „Švyturio menų doko“ scenoje žada kiek kitokias šiuolaikinio miuziklo „(ne)Laimingi žmonės“ atodangas.

Pasak spektaklio režisierės ir vienos iš Memelio teatro įkūrėjų R.Bunikytės, po „(ne)Laimingų žmonių“ premjeros sulaukta pačių įvairiausių atsiliepimų. Tiesa, nė vienas nenustebino, užtat pradžiugino užvirusi nuomonių diskusija, be kurios, anot Rūtos, kūryba būtų veltui: „Kiekvienas žmogus atsirenka sau reikalingas temas, savo dvasinio ar kultūrinio lavinimo formas. Šis darbas buvo eksperimentas visai mūsų kūrybinei komandai. Vietoj galvojimo „aš galiu, gal būtų įdomu“, mes susirinkome ir tiesiog dirbome“, – šypsojosi režisierė.

Jai spektaklį kurti padėjo choreografė Aistė Abromavičiūtė, pagrindinę vokalo partiją atliekanti dainininkė Edita Bodrovaitė, pritariančios vokalistės Raimonda Vaičiūtė ir Jekaterina Gončiarenko, aranžuotes padarė R.Vaičiūtė, kostiumų dailininkė – Gretė Petkevičiūtė. Spektaklyje skamba gyva muzika: mušamaisiais groja Dainius Kažukauskas, gitara – Vaidotas Rukas, kontrabosu – Armanas Isojanas, klavišiniais – Viktorija Varanavičiūtė, pučiamaisiais – Vilius Surdokas. Spektaklyje šoka Gerda Sruoginytė, Modestas Milčius, Inga Kuznecova, Adam Czaplis, Mantvydas Žilinskas, Robertas Žlibinas, Simona Kuliševaitė, Danguolė Austytė, Indrė Mostavičiūtė ir Marius Drakšas.

Vizija pagal K.Bush dainas

„(ne)Laimingi žmonės“ – tai vieno baro istorija. Baro dainininkė yra visų istorijų liudytoja. Siužetai kartojasi, keičiasi tik žmonės juose. Tie patys vaizdai išnyra kiekvieną dieną: vienišiai, meilės nekenčiantys ir save mylintys labiau už viską; kareiviai, laisvo elgesio merginos; jie visada užsuka į barą, kad už jo durų paliktų savo realų gyvenimą. Tačiau aistros žengia į barą kartu su žmonėmis. Ir baras virsta jų naujosios realybės namais, aistrų karo lauku: kiekvienas staliukas – atskira gyvenimo istorija. Tačiau nė viena diena praleista bare nepakeičia lankytojų gyvenimų. Žmonės per silpni, kad drįstų žengti svarbų žingsnį. Tai – baro dainininkės gyvenimo filosofija. Baro gyvenimas – jos vizija. O lankytojai – sukurti stereotipai, pakviesti dar kartą išgyventi eilinę nesėkmę. Tačiau ir marionetės kartais nori nusikirpti siūlus ir žengti pačios... Spektaklio statytojų įsitikinimu, žmonės  yra nelaimingi, nes turi neišsipildžiusių svajonių: „Mes visi kaip kareiviai socialinio mūšio lauke. Visi kariaujame su aplinka, su artimu, net su pačiu savimi. Kas yra laimingi žmonės? Kaip gyventi? Visada yra ir kitas pasirinkimas. Reikia tik išdrįsti jį pamatyti“.

Jauna spektaklio kūrėjų komanda juokavo, kad logiškai suprasdama savo patirtį, tikslų šiuo miuziklu nustebinti pasaulį neturėjo. Tiesiog norėjo profesinės savirealizacijos.

Pasak R.Bunikytės, nereikėtų miuziklo tiesiogiai tapatinti ir su atlikėjos K.Bush kūryba: „(ne)Laimingi žmonės” – tai ne genialios kūrėjos darbų reprodukcijos ar iliustravimas. Tai vizija, kurią mums sukėlė K.Bush muzika, mūsų interpretacija. Džiaugiuosi rezultatu, profesiniu tobulėjimu, naujais įgūdžiais“.

Daugiau choreografijos ir vaidybos

Memelio teatro įkūrėjai pripažino, kad nuo pirmojo pasirodymo šiek tiek kito miuziklo detalės, koreguota siužetinė linija, spektaklis praturtintas vaidybiniais ir choreografiniais elementais.

„Nemažai dirbome ne tik judesio išbaigtumo, bet ir aktorinio meistriškumo srityje. Manau, šokėjų aktorinė patirtis scenoje tampa profesionalesnė. Taigi šįkart išvysite daugiau choreografijos bei vaidybos“, – tikino R.Bunikytė.

Muzika, šokiu, drama, daile ir įvairiomis kūrybinėmis šių menų kombinacijomis besidominti režisierė kalbėjo kol kas negalvojanti, kokių teatrinių formų imsis ateityje. O artimiausiuose Memelio teatro planuose – monospektaklis bei netradicinis klasikinės pjesės pastatymas.

Memelio teatro šiuolaikinis miuziklas pagal K.Bush dainas „(ne)Laimingi žmonės“ – šį penktadienį 19 val. Klaipėdos „Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3). Bilietai – po 15 Lt, moksleiviams, studentams, senjorams – po 10 Lt. Juos galima įsigyti internetu: www.bilietupasaulis.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių