Į muziejų suskrido velykiniai paukščiai

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus kviečia ne tik pasigrožėti specialiai didžiajai pavasario šventei surengta paroda, bet ir atgaivinti senąsias Velykų šventės tradicijas - papuošti savo namus pačių pasidarytais velykiniais paukščiais.

Muziejuje balandžio 1-ąją 17 val. duris atvers paroda „Velykiniai paukščiai“, kurią ten bus galima apžiūrėti ir po Velykų, iki pat gegužės. Joje eksponuojami Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos mokinių 58 floristiniai darbai ir Klaipėdos jaunimo centro dizaino studijos „Kukutis“ vaikų 28 darbeliai grotažo technika. Iš visų parodos eksponatų lankytojai kviečiami išrinkti labiausiai patikusį velykinį paukštį.

Namų akcentas

Paklausta, kodėl parodoje atsidūrė būtent velykiniai paukščiai, muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Aušra Kavaliauskienė pasakojo, kad anksčiau šiame krašte belaukiant Velykų, viską sodyboje susitvarkius, jais buvo puošiami kambariai. Paprastai tai būdavo daroma ketvirtadienį. Puošmenos gamintos iš šiaudelių, kiaušinio kevalo, popieriaus, gausiai pridedant žalumynų. Iš įvairių gamtinių medžiagų pagaminti ir ant išvaškuoto siūlo ar ašuto (ašutas - arklio uodegos ar karčių plaukas) virš šventinio stalo pakabinti paukščiai - svarbiausias velykinės puošybos akcentas.

Pasak lietuvių tikėjimų, velykinis paukštis - tai mitinė būtybė - Velykis, kuris Velykų proga geriems vaikams neša margučius. Velykų bobutė ir kiškutis - vėliau atsiradę antriniai Velykų personažai. Įdomu, kad bobutė su kiškučiu, kaip ir mitinis paukštis Velykis, margučius vaikams neša į iš anksto paruoštą lizdelį.

Žaliąjį ketvirtadienį

Paroda „Velykiniai paukščiai“ bus atidaryta ypatingą Didžiosios savaitės dieną - Didįjį ketvirtadienį.

Etnografinių šaltinių liudijimu, anksčiau Didysis ketvirtadienis vadintas Žaliuoju. Tą dieną žmonės nešdavo visokius žolynus iš girios, kad papuoštų savo namus ir kad rugiai gerai keltųsi, žaliuotų.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ragina klaipėdiečius atgaivinti senąsias tradicijas. Parodos atidarymo metu ir kitą dieną - Didįjį penktadienį (balandžio 2-ąją) lankytojai muziejuje galės patys išmokti pasigaminti tradicinę Velykų puošmeną - paukštį iš floristinių medžiagų. O pristigus išmonės jos bus galima su kaupu pasisemti iš parodos eksponatų.

Floristų monai

Floristika Lietuvoje gana nauja meno šaka, tačiau populiari, perspektyvi ir patraukli. Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykloje floristo specialybę įgyjantys mokiniai kasmet dalyvauja respublikiniame konkurse „Žiemos puokštė“, Kretingos žiemos sodo projektuose. Mokykloje nuolat organizuojamos floristinių darbelių parodos-pardavimai.

Su muziejumi sumanytą „Velykinių paukščių“ projektą kuravo profesijos mokytojos Nijolė Žiupkienė, Asta Piliutikienė ir Regina Purtokienė. Anot jų, kuriant velykinius paukščius dažniausiai naudojamos rišimo, raizgymo, pynimo ir klijavimo technikos. Pagrindinės medžiagos - gamtinės: samanos, džiovinti augalai, šiaudai, šienas, beržo tošis, pušies žievė, pupų ankštys, kiaušinių lukštai, pakulos, medžio drožlės, beržo, gluosnio šakelės, smilgos, plunksnos, džiovinti egzotiški vaisiai.

Fantazuoja „Kukutis“

Dizaino studija „Kukutis“ šiemet švenčia 10-metį. Studiją kiekvienais metais lanko per 30 vaikų nuo 4 iki 15 metų. Jaunieji menininkai tiesiog žaidžia spalvomis, formomis, faktūromis, įvairiais daiktais, išbando netradicines medžiagas, įvairias technikas. Kasmet „Kukutis“ surengia bent 10 parodų mieste, dalyvauja įvairiuose konkursuose, akcijose, projektuose. Vaikų darbai yra patekę į UNESCO ir Lietuvos Respublikos Seimo kalendorius.

 Laukdami pavasario „Kukučio“ nariai specialiai rinko medžiagą apie paukščius: domėjosi kokių jų būna, kas ir kada parskrenda, kaip jie pypauja, kokie paukščių plunksnelių raštai bei spalvos. Vaikai aiškinosi ir Velykų šventės papročius, bandė įspėti, kas yra tas paslaptingas Velykų paukštis, kuris geriems vaikams deda velykaičius-margučius. Kūrybinė fantazija, ieškojimai ir atradimai atsiskleidė jaunųjų menininkų grotažo technika sukurtuose parodos darbeliuose. Klaipėdos jaunimo centre jau 15 metų dirbanti „Kukučio“ įkūrėja Renata Sondaitė tvirtino įsitikinusi, kad vaikai yra didieji mokytojai. Jie leidžia pasaulį pamatyti jų akimis - linksmą, svajingą ir spalvotą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių