Į Klaipėdos koncertų salę visi veržiasi nuraminti sielas

Nedažnas klasikinės muzikos koncertas Klaipėdoje sulaukia tokio publikos dėmesio – prieš savaitę išpirkti beveik visi bilietai į tenoro Edgaro Montvido ir Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro pasirodymą. Vakar dar buvo galima gauti bilietų nebent stovėti.

Debiutavo būdamas studentas

„Nuramink mano sielą“, – trečiadienį Klaipėdos koncertų salėje dainuos E.Montvidas. Solistas pasirodys kartu su dirigentu G.Rinkevičiumi ir jo vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, kuris programa „Nuramink mano sielą“ pažymės savo 24-ąjį gimtadienį.

E.Montvidas studijavo dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas Virgilijų Noreiką. Dar būdamas studentas debiutavo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) scenoje, sukūrė kelis vaidmenis Latvijos nacionalinėje operoje. 2001–2003 m. stažavosi  Karališkoje Covent Gardeno operoje Londone, kur sėkmingai debiutavo Alfredo vaidmeniu G.Verdi’o operoje „Traviata“. Po to trejetą metų E.Montvidas dirbo Frankfurto prie Maino operos teatre Vokietijoje.

Dabar jis yra laisvai samdomas artistas, sukūręs daugiau nei 20 vaidmenų operos scenose.

Pelnė Auksinį scenos kryžių

Jau dešimtmetį Londone gyvenantis solistas dažnai pasirodo garsiose pasaulio koncertų salėse ir operos teatruose, o sugrįžęs į tėvynę bendradarbiauja su Bohemiečių operos trupe, vaidina LNOBT pastatymuose. 2009-aisiais E.Montvidas apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi už Wertherio vaidmenį G.Puccini’o to paties pavadinimo operoje. 2010 m. Vilniaus festivalyje, Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje, jis surengė rečitalį, kuriame nuskambėjo romantiška kamerinė programa, palietusi jautriausias publikos stygas.

„Jau pirmajame kūrinyje E.Montvidas blykstelėjo raiškiu vokalu, banguojančiu išraiškingu garsu, logiška ir prasminga frazuote, – apie pastarąjį koncertą rašė muzikologė Živilė Ramoškaitė.  – Žavėjo dainininko išgyvenimo tikrumas, temperamentas, įprasmintas teksto ir muzikos ryšys, vokalizuotos ilgos melodijos, tikslūs frazių atspalviai, dėmesys kiekvienam žodžiui ir skiemeniui, kai įgarsinamos ne tik balsės, bet ir priebalsės. […] Jo atliekamoje muzikoje galėjai tiesiog skęsti. Dainininko interpretacija alsavo išgyvenimo intensyvumu, jausmų tiesa, kuri salę veikė hipnotizuojamai.“

Parengė solidžią programą

Ilgai laukto pirmojo pasirodymo Klaipėdos koncertų salėje metu solistas su orkestru atliks Nemorino kavatiną iš G.Donizetti’o operos „Meilės eliksyras“, Lenskio ariją iš P.Čaikovskio „Eugenijaus Onegino“, Makdufo ariją iš G.Verdi’o „Makbeto“, Rudolfo ariją iš G.Verdi’o operos „Luiza Miller“.

Taip pat skambės keturios R.Strausso dainos (tarp jų – „Nuramink mano sielą“), M. de Falla’os „Septynios populiarios ispanų dainos“, A.Lara’os daina „Granada“ bei ispaniška sarsuela.

Maestro G.Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pagrieš D.Šostakovičiaus „Šventinę uvertiūrą“, ištraukas iš P.Čaikovskio baleto „Spragtukas“ ir R.Wagnerio operos „Niurnbergo meisterzingeriai“ bei M. de Falla’os „Dansa ritual di fuego“.

Sėkmingos karjeros receptas

Viename interviu dainininkas pripažino, kad sėkmingai karjerai reikalingas visas paketas: ir darbas, ir sėkmė, ir talentas, ir jautrumas bei didelė meilė savo profesijai.

Sparčiai kopiantis tarptautinės karjeros laiptais ir svetur gyventi įpratęs E.Montvidas palaiko glaudžius ryšius su tėvyne. Pilnutėlės salės liudija, kad čia solistas turi daug savo talento gerbėjų.

„Visada esu laukiamas Kaune, kur gyvena mano mama, – sakė dainininkas. – O šiaip esu keliautojas. Savo lagaminą susipakuoju per 15 minučių. Niekada nepalieku savo nešiojamojo kompiuterio. Svarbiausi daiktai – pasas ir kredito kortelė. Visa kita galima nusipirkti.“

Pasak E.Montvido, be dainavimo, jam dar svarbūs paprasti gyvenimiški malonumai – gerų draugų kompanija, kelionės ar tiesiog gera knyga. „Moku džiaugtis paprastais dalykais“, – tvirtino dainininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių