Į dailės parodų rūmus – nemokamai

Klaipėdos dailės parodų rūmai plačiai atveria duris – nuo šiol trečiadieniais meno parodų lankymas bus nemokamas.

Be to, kiekvieną trečiadienį 18 val. vyks ekskursijos, kurias ves dailininkai ir menotyrininkai. Jos taip pat bus nemokamos.

Negana to. Šeštadieniais nuo 12 val. čia bus rengiamos edukacinės ekskursijos moksleiviams ir kūrybiniai savaitgaliai šeimoms.

Kaip aiškino Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro „Kultūrpolis“ direktorius menotyrininkas Ignas Kazakevičius, šių priemonių imtasi siekiant didesnio populiarumo, bandant pagyvinti parodų lankomumą, geriau ir aktyviau pristatyti šiuolaikinį meną visuomenei.

Anot I.Kazakevičiaus, „terminas „šiuolaikiškas“ tinka apibūdinti menui, kuris buvo populiarus ir kuriamas XX–XXI a. dizainerių, menininkų, nes būtent tuo laikotarpiu atsirado naujovių, susiformavo dailės srovių, kurios veikia visas meno sritis.

Šiuolaikinis menas dažnai yra sujungtas į kompleksišką organizmą, sudarytą ne tik iš vaizdo, bet ir garso bei teksto. Meno šiuolaikiškumas šiandieną matuojamas jo sugebėjimu pristatyti esamojo laiko dinamiką ir visuomeninio gyvenimo aktualijas, t. y. kiek jis yra informatyvus. Šiuolaikinis menas yra kuriamas įvairiomis medijomis ir technikomis, jis reflektuoja ir sieja visas mūsų gyvenimo sritis: nuo dizaino iki politikos, nuo saloninės estetikos iki įvairių tapatumo klausimų. Neretai šiuolaikinis menas kuriamas vien tam, kad atkreiptų mūsų dėmesį į tą ar kitą problemą, priverstų įsiklausyti, sukrėstų atsiverti ir priimti realybę tokią kokią jį yra, o ne tokia kokią norėtume kad būtų atvaizduota. Šiuolaikinis menas neturi būti gražus“.

Šiuo metu „Kultūrpolio“ dailės parodų rūmuose veikia šiuolaikinio rusų meno paroda, pradėjusi projektą „Estetika VS Informacija“. Jis, I.Kazakevičiaus žodžiais,  „konstatuoja, kad menas vis labiau virsta informaciniu, reklaminiu, mados „kuruojamu” objektu. Idealizuodami tikrovę meną dažnai tapatiname su „grožio“ sąvoka, estetiką iškeliame aukščiau už kitas meno vertes – visų pirma informatyvumą. Tačiau išlieka tik tai, kas kinta. Informacija kinta greičiausiai. Todėl šiandienos menas neretai svyruoja tarp hiperbolizuotos estetikos ir konceptualios kūrybos akto, kuris paremtas išskirtinai informacijos sklaida. Ar tikrai estetika kertasi su informacija?..“

Projekto kuratoriai I.Kazakevičius ir Konstantinas Bochorovas (Rusija) paroda atkreipė dėmesį į vis labiau augančią visuomenės priklausomybę nuo informacijos, kuri iškreipia įprastas estetines kategorijas. Todėl sąvoką „estetikos kova prieš informaciją" projekte siūlo traktuoti kaip meno reakciją į šią problemą ir galimus sprendimų būdus. Anot jų, estetika ir informacija šiuo atveju tėra lygiaverčiai suvokimo ekvivalentai ir meno vertinimo kriterijai. Meno projektas „Estetika VS Informacija" konceptualizuoja vieno išraiškos formato virtimą kitu menininkų instaliacijose, objektuose, videodarbuose, performansuose, tapyboje ir fotografijoje. K.Bochorovas parinko, jo manymu, reikšmingiausias Rusijos meno scenos tendencijas atskleidžiančius autorius. Parodoje dalyvauja grupė „Provmyza“ (Halina Myznikova ir Sergejus Provorovas), Dmitrijus Bulnyginas, grupė „Kur bėga šunys“ (Natalija Grechova, Vladas Bulatovas, Aleksejus Korzuchinas, Olga Inozemceva), Davidas Ter-Oganjanas, Aleksandras Pepeliajevas, grupė „Kupidon“ (Jurijus Albertas, Andrejus Filipovas, Viktoras Skersis), Igoris Muchinas, Alisa Ioffe, Valerijus Čtakas, Anatolijus Osmolovskis.

Kol veiks paroda, iki lapkričio 14-osios, kiekvieną trečiadienį 18 val. parodos lankytojams organizuojamos ekskursijos, kurių metu bus išsamiau supažindinama su Rusijos šiuolaikinio meno scenos aktualijomis bei parodos autorių kūryba. Ekskursijas ves projekto kuratorius menotyrininkas I.Kazakevičius ir „Kultūrpolio“ direktoriaus pavaduotoja dailininkė Bronė Neverdauskienė.

Taip pat parodos laikotarpiu šeštadieniais nuo 12 val. vyks edukacinės ekskursijos moksleiviams ir kūrybiniai savaitgaliai šeimoms. Laukiami visi, tačiau būtina išankstinė registracija: 8 (46) 410 054, mob. 8 603 20 271, galerija@kulturpolis.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių