Gydytojai dalins kultūrinius receptus

Kitąmet kartu su Talinu Europos kultūros sostinės vardu dalysis ir Suomijos miestas Turku. Suomiai kultūriniais receptais pasiryžę pagerinti žmogaus gerovę.

„Saugokis kultūros“, „Tvarkykis su kultūra“, „Prilipk prie kultūros“ – tokiais skambiais šūkiais seniausias Suomijos miestas Turku kviečia aplankyti kitų metų Europos kultūros sostinę.

Vienas pagrindinių 2011-ųjų kultūrinės programos prioritetų – prieinamumas.

„Darželiuose vaikai mokysis specialiai sukurtų dainų apie miestą, senelių namuose menininkai skaitys paskaitas apie kultūrą, poetai kalėjimuose ir ligoninėse deklamuos eiles, savanoriai žmones su negalia lydės į festivalius“, – pasakojo Cay Sevon, „Turku – Europos kultūros sostinės 2011“ vykdomoji direktorė.

Programos rengėjai pažymi, kad 150 projektų skirti ne tik akims ir ausims. Anot jų, reikia atsižvelgti į žmogaus paprastą troškimą gyventi geriau.

Suomija žinoma savo tamsiuoju sezonu, todėl kitas didelis projektas yra tos tamsos atspalviams atskleisti. Kaip, pavyzdžiui, miesto parke švytintis korys, tarsi iš nakties tamsos kviečiantis gaudyti saulės spindulių.

„Tamsa užgrūdina ne tik geriau matyti, bet ir jausti aplinką. Todėl tamsa savotiškai įgauna teigiamų savybių. Tiesa, kai kalbam apie ją, prisimenamos ir liūdnesnės temos, tokios kaip mirtis ir pan. Svarbu tamsą suprasti ne tik kūnu, bet ir protu“, – sakė Suvi Innila, „Turku – Europos kultūros sostinės 2011“ programos direktorė.

„Logomo“ – naujas parodų ir renginių centras, įsikūręs buvusiame traukinių garaže, – reikšmingiausias Turku kaip Europos kultūros sostinės statinys. Būtent čia sausio mėnesio viduryje miestą sudrebins atidarymo renginys.  

Turku – vienintelė Suomijoje vieta, kur rengiami lėlininkai. Lapkričio viduryje mieste prasidėjęs tarptautinis lėlių fesitvalis tęsis ir kitais metais. Teatro grupė „Sixfingers“ žada ne vieną įsimintiną lėlių pasirodymą ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.  

Be to, būtent kultūra Turku nusprendė pagydyti žmones. 5 tūkst. bilietų – būtent tiek bus išdalyta vietos daktarams, kurie kaip receptus galės duoti tiems žmonės, kurie turi šiokių tokių sveikatos sutrikimų.


Šiame straipsnyje: TurkuEuropos kultūros sostinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių