G.Stäblerio muzikiniai prieskoniai – Vilniuje ir Klaipėdoje

Šią savaitę Vilniuje ir Klaipėdoje vieši įtakingas vokiečių aktualiosios muzikos kūrėjas Gerhardas Stäbleris.

Improvizacinės prigimties

Jis dalyvaus antradienį prasidedančiame Lietuvos ansamblių tinklo (LAT) inicijuotame projekte „Gerhard Stäbler: muzikiniai prieskoniai“.

G.Stäbleris nuolat kviečiamas įvairiose pasaulio šalyse pristatyti savo kūrybą. Rugsėjo 20–24 dienomis jis lankysis Lietuvoje. Sostinėje ir uostamiestyje naujosios muzikos gerbėjai galės geriau susipažinti su šiuo kompozitoriumi, drąsiai eksperimentuojančiu su performansais, instaliacijomis ir videomenu.

Taip 2009 m. dirigentų Vykinto Baltako ir Mindaugo Piečaičio inicijuotas LAT šį rudenį pradeda rengti ciklą „Kompozitorių portretai“. Pirmasis ciklo projektas „Gerhard Stäbler: muzikiniai prieskoniai“.

Iš tikrųjų G.Stäblerio muzika dažnai improvizacinės prigimties ir peržengia tradiciškumo sampratą: įtraukiami gestai, judesiai, šviesos, kvapai, vaizdai, kartais ir klausytojai. Taip siekiama muzikos, šokio ir performanso sąveikos, kurioje svarbia dimensija tampa ir vaizduojamojo meno darbai. Kompozitoriui svarbūs socialiniai muzikos aspektai, edukacija, jis net organizuoja pažintinius projektus vaikams. Savo idėjomis G.Stäbleris siekia ištrūkti iš akademinių salių į netradicines erdves. Jo kūrybiniai užmojai yra plačiai nuskambėję visoje Europoje, tačiau Lietuvoje šis dabarties muzikos tendencijų formuotojas dar mažai žinomas.

Prisijungs korėjietis ir lietuviai

Be G.Stäblerio, projekte dalyvaus Vokietijoje gyvenantis eksperimentinės muzikos atstovas korėjiečių kompozitorius Kunsu Shimas bei sparčiai Europos moderniosios muzikos terpėje garsėjantis lietuvių vaizdo menininkas ir kompozitorius, praėjusiais metais nominuotas vienam reikšmingiausių aktualaus moderniojo meno įvertinimų Vokietijoje – „Nam June Paik“ premijai – Ignas Krunglevičius.

Eksperimentinės muzikos atstovas, videoprojekcijų ir performansų autorius K.Shimas su G.Stäbleriu įkūrė šiuolaikinės muzikos centrą „EarPort“. K.Shimas domisi eksperimentine muzika, kuriai atstovauja amerikiečiai J.Cage’as ir M.Feldmanas, taip pat vizualiaisiais menais, literatūra. Jo kūryboje ryškus erdvinio atvirumo ir platybių pojūtis.

Europos moderniosios muzikos terpėje sparčiai garsėjantis lietuvių vaizdo menininkas bei kompozitorius I.Krunglevičius jau 10 metų gyvena ir dirba Norvegijoje, dalyvauja žymiuose šiuolaikinės muzikos festivaliuose „Varšuvos ruduo“, „Ultima“ ir kituose. Neseniai I.Krunglevičius kartu su Snorre Hvamen pristatė Vilniui skirtą garso projektą „Klausyk“, sudarytą iš garso instaliacijų, pritaikytų ŠMC ir viešajai miesto erdvei. Šio menininko kūryboje jungiamas garsas ir vaizdas. Abu šiuos elementus I.Krunglevičius redukuoja iki minimumo, esmės, pavyzdžiui, ekrane matyti tik tekstas ir trys spalvos, o muziką sudaro tik pulsas ir pavieniai garsai, kurie vis dėlto skleidžia ypatingą energiją.

Prie projekto „Gerhard Stäbler: muzikiniai prieskoniai“ taip pat prisijungė LAT muzikantai: Viktorija Miškūnaitė (sopranas), Rita Mačiliūnaitė (mecosopranas), Lina Baublytė (fleita), Andrius Žiūra (klarnetas), Paulius Lukauskas (valtorna), Marius Balčytis (trombonas), Rusnė Mataitytė (smuikas), Dainius Palšauskas (violončelė), Albina Šikšniūtė (fortepijonas), Andrius Balachovičius (akordeonas), Tomas Kulikauskas (mušamieji). Diriguos V.Baltakas, baigiamojo vakaro režisierius Artūras Areima.

Projekto programa

Rugsėjo 20 d. 10 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Vilniuje – meistriškumo kursai jauniesiems kompozitoriams ir muzikologams.

Rugsėjo 22 d. 17 val. – susitikimas su publika, 18 val. – kamerinės muzikos koncertas Klaipėdos koncertų salėje (bendradarbiaujant su festivaliu „Permainų muzika“).

Rugsėjo 23 d., 19 val. Lietuvos kompozitorių sąjungoje Vilniuje – susitikimas su kompozitoriais G.Stäbleriu, K.Shimu ir I.Krunglevičiumi. Vakarą ves muzikologė Veronika Janatjeva.

Rugsėjo 24 d., 19 val. – kamerinės muzikos koncertas, videoprojekcijos ir performansai Energetikos ir technikos muziejuje, Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių