Gruzinų „Mon Plaisir“ – malonumas muzikuoti ir klausyti

Liepą Vakarų Lietuvoje vykstantis trečiasis TATA festivalis kviečia į kamerinio ansamblio iš Gruzijos „Mon Plaisir“ koncertus Būtingėje ir Klaipėdoje.

Šią savaitę pajūrio krašto gyventojai ir svečiai turės unikalią progą išgirsti ypatingą ansamblį ypatingose erdvėse.

TATA festivalio ir jo organizatoriaus Vilniaus kamerinės muzikos fondo svečias kamerinis ansamblis „Mon Plaisir“ iš Gruzijos klausytojams pristatys muzikinę kelionę nuo J.S.Bacho iki įvairių stilių šiuolaikinių Gruzijos kompozitorių kūrinių. Į ansamblį 2005-aisiais susibūrė Tbilisio valstybinio operos ir baleto teatro artistai ir nuo pirmųjų savo koncertų tapo publikos numylėtiniais.

„Mon Plaisir“ – net nemokantiems prancūzų kalbos žadina vaizduotę ir asocijuojasi su malonumu. Kaip teigė ansamblio įkūrėjas, Tbilsio operos ir baleto teatro simfoninio orkestro fagotų grupės koncertmeisteris Levanas Gotsiridzė, jau pačiame ansamblio pavadinime užkoduota ansamblio susikūrimo idėja – muzikavimas savo malonumui“.

TATA festivalio direktorė Rūta Domarkaitė pažymėjo, kad šį ansamblį galima interpretuoti žymiai plačiau, nei kaip tradiciškai suvokiamą darinį. Tai labiau laboratorija, kur galima realizuoti savo idėjas ir, žinoma, tai darant savo malonumui. TATA festivalio meno vadovas Šarūnas Kačionas džiaugėsi, kad Lietuvos publika turės galimybę išgirsti dešimties tikrų profesionalų muzikavimą, o programa bus kupina malonių netikėtumų, nes ansamblis neriboja savęs griežtais stilistiniais rėmais. Jo repertuare galime išgirsti H.Shutzo, G.F.Telemanno, A.Vivaldi’o, J.S.Bacho, J.Haydno, W.A.Mozarto, L. van Beethoveno, G.Bizet, J.Iberto, D.Milhaudo, G.Gershvino ir kitus kompozitorius. Ansamblio solistė – sopranas Nino Chachua yra dainavusi su įžymiausiais pasaulio solistais, dirba su garsiausiais Gruzijos dirigentais.

Patys „Mon Plaisir“ muzikantai išpažįsta ypatingą meilę baroko epochos meistrams. Tačiau tai netrukdo šiuolaikinių specialiai ansambliui dedikuotų kūrinių atsiradimui. Ansambliui gausiai rašo Gruzijos kompozitoriai. Todėl jo nariai juokauja, kad trauka barokui prasiplėtė iki neobaroko.

„Mon Plaisir“ koncertai:

Liepos 9 d. 22 val. – Būtingės evangelikų liuteronų bažnyčioje (į rytus nuo Šventosios gyvenvietės, prie Palangos–Liepojos kelio). Bilietai – po 12 Lt, senjorams – 6 Lt.

Liepos 11 d. 19 val. – Klaipėdos „Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3). Bilietai – po 15 Lt, senjorams – 10 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių