Grupė„FM Belfast“: apie Islandiją, Euroviziją ir ugnikalnius

Visame pasaulyje išpopuliarėjusios grupės iš vos 300 tūkst. gyventojų turinčios Islandijos – „múm“ ir „FM Belfast“ – lips ant lietuviškos scenos.

„FM Belfast“ muziką, kaip ir daugelio islandų, priskirti vienam žanrui yra netgi ydinga. Šis kolektyvas leidžia sau nardyti tarp elektronikos, pop ir roko. O grupę „FM Belfast“ jie pavadino tik todėl, kad nuvažiavę į Belfastą ten pasijautė kaip namie.

Su šia kompanija susipažinkime artimiau dar iki jų kelionės į Lietuvą. Ta proga interviu su vienintele grupės moterimi – Lóa.

- Lóa, kartą esi sakiusi, kad FM Belfast muzika skirta normaliems vakarėlių lankytojams. Ar pačiai kada nors teko tas tūsų ribas peržengti?

- Turi omeny eiti į vakarėlius dažniau nei kas savaitgalį? Žinoma. Dar neseniai buvau etatinė vakarėlių lankytoja. Tiesa, dabar šiek tiek apsiraminau.

 

- Manau, kad FM Belfast išvykos į užsienį nepraeina be nuotykių… turint omeny jūsų energiją ir polėkį.

O taip, keliaujant buvo įvairiausių nutikimų: yra tekę numigti valtyje ir nepažįstamų žmonių namuose. Dabar jau 13 kartų esame negrįžtamai pametę savo bagažą.

- Žinau, kad visi jūs esate multitalentai ir tikrai ne tik muzika kvėpuojate.

Taip, kai kurie iš mūsų rašo trumpas istorijas, kiti domisi elektronika, konstruoja instrumentus. Kai kas labai skaniai gamina. Aš pati labai daug piešiu, iliustruoju knygas ir žurnalus. Mano fetišiukas – žaislai, iš kurių gaminu miniatiūrines skulptūrėles.

- Artėja Eurovizijos dainų konkursas – ką manai apie šį metinį įvykį?

Žinok, Islandijoje „Euroviziją“ žiūri beveik visi, bet turbūt tik dėl to, kad ją daug kas žiūrėjo dar vaikystėje. Įprotis. Tradicija. Šiais metais Islandiją pristatys dainininkas ilgais šviesiais plaukais. Kiek pamenu, tai labai lėta daina, o vaikino vardas yra Eyþór.

- Gyvenai Niujorke. Koks jausmas po to grįžti į mažą ir jaukią Islandiją?

Taip, Niujorke aš mokiausi. Tačiau grįžti į Islandiją nebuvo sunku, netgi labai gera. Žinok, man geriau sekasi gyventi mažesniuose miestuose. Niujorkas – puiki vieta, tačiau man per ekstremali.

- Žinau,  bent kelis visame pasaulyje žinomus žmones, kurie į Islandiją vyksta atitrūkti. Bet atitrūkti” reiškia ne tik pabūti gamtoje ir gryname ore, o gerai pašėlti Reikjaviko baruose.

- O taip. Girdėjau per televiziją, kad režisierius Q. Tarantino čia buvo tais pačiais tikslais. Dar girdėjau, kad ūkinininkai labai skundės Tomo Cruise’o elgesiu – neva jis važinėjosi kažkokiu masyviu transportu po jų tvarkomą žemę. Šiaip jau Reikjavikas yra reklamuojamas kaip ideali lokacija sutikti Naujuosius.

Klausimas nuo gerbėjo – ką veikei, kai vulkanas Eyjafjallajökull Islandijoje sumaišė  visus skrydžių grafikus?

Tuo metu mes irgi turėjome skristi į festivalį Kanadoje. Skrydis buvo atidėtas, tačiau galiausiai vis tiek spėjome atvykti į festivalį ir sugroti jame. Šiaip jau geriausiai prisimenu nesibaigiančias šnekas su taksi vairuotojais, kurie tuo metu buvo vieninteliai patenkinti žmonės.

- Na, ir besibaigiant mūsų pokalbiui – kas šiuo metu darosi tavo galvoje?

Pastariąsias savaites labai daug dirbome, taigi mano galvoje dabar vėjas. Jaučiuosi keistai rami, netgi per keistai rami. Manau, jau metas pradėti ilsėtis ir ruoštis vasaros festivalių sezonui. Jį pradėsime pas jus, Vilniuje.

 

Trys faktai apie Islandiją, kurių nežinojai:

Islandai labai blogai žaidžia ledo ritulį

Islandai nesisioja ant ryklių, nors taip ir parašyta The Lonely Planet gide

Islandų premjerė – lesbietė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių