Gražinos Vitartaitės tapyba – uostamiesčio Rūtų galerijoje

Penktadienį uostamiesčio Rūtų galerijoje atidaroma vilnietės Gražinos Janinos Vitartaitės personalinė tapybos darbų paroda.

Neretai vasaras pajūryje, dažniausiai Kuršių nerijoje praleidžiančios G.Vitartaitės kūryba gerai žinoma ne tik dailės ekspertams, bet ir jos gerbėjams, kadangi tapytoja nuolat rengia parodas, dalyvauja pleneruose – ji savo kūrinius yra eksponavusi daugiau nei 40 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Vienas svarbiausių šios menininkės bruožų yra gilus atsakomybės jausmas, nenorint paklusti lėkštai ir paviršutiniškai madai. Šiuo požiūriu, G.Vitartaitė ištikima rimtas estetines vertybes palaikančiai bei saugančiai tradicijai, kuri grindžiama poetišku subjekto santykiu su gamta, grožio, harmonijos ir saiko teigimu.

„Tapyba man yra ir muzika, ir poezija, ir filosofija. Pirmiausia – tai jausmas, kuris atsiranda akimirkos žavesy, muzikiniame ritme, apmąstymuose, santykyje su žmogum, jo aplinka ir būtimi“, – teigė parodos autorė.

Iš tikrųjų G.Vitartaitės tapyba kritikų ir žiūrovų yra dažnai lyginama su muzikinėmis improvizacijomis, kuriose subtiliais meniniais vaizdais perteikiama gamtos ir ją stebinčio žmogaus estetinių išgyvenimų, potyrių įvairovė.

Dailėtyrininkų teigimu, G.Vitartaitės tapyboje puikiai dera tradicija ir konceptualus modernus mąstymas.

Monumentaliosios tapybos studijas Vilniaus dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija) G.Vitartaitė baigė 1966 m., o jau 1967-aisiais tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nare. 1971–1989 m. buvo Vilniaus dailės instituto tapybos katedros vyriausioji dėstytoja, docentė, katedros vedėja. 1984 m. jai suteiktas Lietuvos nusipelniusios meno veikėjos vardas.

G.Vitartaitės tapybos parodos atidarymas Klaipėdos Rūtų galerijoje (Danės g. 9) – rugpjūčio 10 d. 17.30 val. Atėjusieji galės susipažinti ne tik su autorės kūryba, bet ir su ja pačia. Paroda veiks mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių