Graikijoje įsikūrė pirmykštė bendruomenė

Vienoje Graikijos saloje auga atsiskyrėlių bendruomenė, kurios nariai – šiuolaikinio gyvenimo būdo išsižadėję jaunuoliai. Suabejoti moderniais patogumais ir prisijungti prie bendruomenės juos paskatino europos skolų krizė.

„Laisva ir tikra“ taip vadinasi kalnų papėdėse, Evios saloje, įsikūrusi bendruomenė. Ji tapo prieglobsčiu tiems jauniems graikų maištininkams, kurie išdrįso palikti šiuolaikinės visuomenės patogumus ir užsimojo išgyventi patys. Taip, kaip kadaise gyvendavo pirmosios bendruomenės. Be pinigų, be elektros, be vandens tiekimo. Ir svarbiausia – be ekonomistų patarimų, kaip gelbėti ekonomiką. Viską tenka pasigaminti ir užsiauginti patiems. Tik tai nėra taip lengva, kaip atrodė iš pradžių.

„Atėnuose bendruomenę suprojektavome tiesiog tobulai. Tačiau kai atvykome čia, pamatėme, kad projektas neturi nieko bendro su realybe. Kiekvieną dieną susidurdavome su dideliais iššūkiais. Apie maisto auginimą nieko nenutuokėme, todėl pirmi metai buvo labai sunkūs“, – pasakojo bendruomenės įkūrėjas Apostolos Sianos.

Bendruomenei jau beveik ketveri metai. Jauni entuziastai susibūrė į grupę socialiniame tinklalapyje 2008 metais, o tada drauge pasiryžo atsisakyti ne tik interneto, bet spjovė į visą šiuolaikinį gyvenimo būdą. Šis drąsus sprendimas atrodė tikra beprostybė maištininkų artimiesiems, išgyvenantiems dėl prastėjančios ekonomikos padėties ir vis griežtesnių taupymo priemonių. Tokie rupesčiai jau nekelia galvos skausmo šiems graikams.

„Nei krizė, nei taupymas, tiesą sakant, neturi įtakos, nes savo gyvenimą ir ateitį kuri pats – kiekvieną dieną. Tai neturi nieko bendro su išore. Tiesa, krizė gerąja prasme šiek tiek paveikė mus. Vis daugiau žmonių susisiekia ir nori prisijungti“, – kalbėjo bendruomenės įkūrėjas Apostolos Sianos.

Bendruomenė nėra užsidariusi, ji palaiko ryšius su išoriniu pasauliu. Jų gyvenvietę aplanko ne vienas turistas. Kai kurie jų pasistato jurtą kaip kadaise mongolai ir pasilieka gyventi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių