Grafikė K.Norvilaitė: tai tarsi vienos kalbos „perkodavimas“ į kitą

Klaipėdos koncertų salės fojė iki balandžio veikia vilnietės grafikės Kristinos Norvilaitės darbų paroda „Muzika tavyje“.

„Neįsivaizduoju gyvenimo be muzikos. Kurdama grafikos darbus, klausausi klasikos, džiazo ir elektroninės muzikos. Muzikos struktūros ir būsenos tiesiogiai ar mažiau tiesiogiai pereina į vaizdus. Tai tarsi vienos kalbos „perkodavimas“ į kitą“, – sakė menininkė.

K.Norvilaitė vien geometrinėmis formomis sugeba atkartoti ritmingą, novatorišką, kartu ir pačią archajiškiausią pirminių ornamentų kalbą. Jos darbuose dominuoja ryškios, dekoratyvios spalvos ir jų kontrastai – raudona, balta, juoda, išraiškingas linijinis raižinys. Šiuose grafikos darbuose spalvų intensyvumas organiškai dera su minimalistine estetika.

K.Norvilaitė (g.1977)  – grafikė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Ji baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2010 m. dailininkė gavo garbingas Lietuvos Respublikos kūrėjo ir Vilniaus miesto jaunųjų menininkų stipendijas. Parodoje „Estampas 2007“ K.Norvilaitės darbai buvo įvertinti diplomu, o parodoje „Estampas 2009“ – padėka „už plastinės kalbos grynumą“. Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė, parodų kuratorė ir meno akcijų autorė. K.Norvilaitės iliustruota V.V.Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje" Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) pripažinta 2010 m. meniškiausiai iliustruota knyga.

Grafikė gyvena ir kuria Vilniuje. „Uostamiestyje su paroda atsidūriau todėl, kad, kai ją buvau išeksponavusi Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje, tuos darbus pamatė klaipėdietė kompozitorė Loreta Narvilaitė ir paprašė atvežti į Klaipėdos koncertų salę. Nes visi šie darbai buvo specialiai kurti muzikine tema ir dėl to jie labai dera su muzikine erdve“, – pasakojo K.Norvilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių