Grafika – naujos realybės link

Šiaulietis grafikas Vaidotas Janulis šiandien Baroti galerijoje pristatys savo naujų kūrinių parodą provokuojančiu pavadinimu „GRAFirKA“, kuri uostamiestyje paviešės iki gruodžio 17-osios.

Grafikos kūrėjas V.Janulis (g. 1957), gausiai eksperimentuojantis šilkografijos ir skaitmeninės grafikos srityse, savo naują šiemet sukurtą kolekciją žaidybiškai pavadino „GRAFirKA“. Kaip pastebėjo menotyrininkas Remigijus Venckus, menininkas ja siekia kvestionuoti grafikos meno sampratą bei atspauduose įgyvendinti naujus mūsų gyvenamajai tikrovei neadekvačius realybės struktūrų ir sistemų reprezentavimo bei interpretavimo tikslus.

Pagal tam tikrą specialiai paruoštą klišę sukurtą grafikos atspaudą V.Janulis jungia su skaitmeninėmis technologijomis suformuotu vaizdu. Nors įgudusi akis geba atskirti, kurioje popieriaus lapo dalyje į paviršių sunkiasi šilkografinio atspaudo dažai, o kuriame plote su šiuo dažu rungiasi skaitmeninė spauda, tačiau kūrinio esmė glūdi ne popieriaus paviršiuje, bet dėmėmis suformuotų vizualinių ženklų gylyje, kur įrašoma realybę reprezentuojanti ir demaskuojanti informacija. Menininkui svarbiausia ne kvestionuoti technologiją, nors ji ir gali lemti tam tikrą meninės savimonės procentą, bet formuoti vizualinius ženklus ir juos pasitelkus kurti nuorodas, priverčiančias mastymo vingius pasukti kultūros, socialinės erdvės ar net visuotinų archetipų kritinės analizės link.

Savitu stiliumi pasižyminčių Šiaulių universiteto profesoriaus kūrinių neįmanoma sumaišyti su nė vieno kito Lietuvos grafiko braižu. Produktyvų jo kūrybinį kelią žymi gausybė parodų, surengtų Lietuvoje ir užsienyje - Olandijoje, Vengrijoje, Australijoje, JAV, Kanadoje, Latvijoje, Estijoje, Švedijoje, Italijoje, Meksikoje. Nemažai jo kūrinių yra įsigiję muziejai ir kolekcininkai Australijoje, Kanadoje, Suomijoje ir Izraelyje.

V.Janulio parodos Klaipėdoje, Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2), atidarymas - gruodžio 4 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių