Gonkūrų premija pirmą kartą skirta juodaodei rašytojai

Prestižiškiausia Prancūzijos literatūros Gonkūrų premija pirmadienį už "Trys stiprios moterys" ("Trois femmes puissantes ") - pasakojimą apie moteris, siekiančias apginti savo orumą, atiteko juodaodei prancūzų rašytojai Marie NDiaye.

Apdovanojimą ji laimėjo jau pirmajame ture, gavusi 5 žiuri narių balsus iš 7 galimų. Akcentuota, kad iki šiol Gonkūrų premija apdovanota vos tuzinas moterų, o pastarąjį dešimtmetį jos moterys nepelnė. Paskutinioji buvo įteikta Paule Constant 1998-aisiais.  „Toks mažas skaičius neatspindi šiuolaikinės literatūros realybės. Moterys rašo ir skaito daugybę romanų“, - aiškino vienas žiuri narys. Šiemetė laureatė M.NDiaye į istoriją įeis ir kaip pirmoji Gonkūrų premiją gavusi juodaodė (rašytojos motina - prancūzė, tėvas - kilęs iš Senegalo).

"Stebuklas jau buvo įvykęs - knygos sėkmė. Šis apdovanojimas yra netikėtas. Tai taip pat - karūnavimas ir atlygis už 25 rašymo ir atkaklumo metus", - sužinojusi apie gautą premiją sakė M.NDiaye. Rašytojos tikslas - kad žmonės sužinotų ir geriau suprastų afrikiečių gyvenimą, požiūrį į jį, mintis, svajones.

Jos romaną "Trys stiprios moterys" sudaro trys dalys apie Afrikos ir Prancūzijos gyventojų santykius. Pirmoji dalis - prancūzės, vykstančios į Senegalą ieškoti savo tėvo, istorija, antroji - pasakojimas susituokusių prancūzo ir afrikietės gyvenimą, o trečioji istorija - jaunos, į Europą emigravusios senegalietės likimas.

Tą pačią dieną „Renaudot“ premija buvo paskirta Frédéricui Beigbeder už autobiografinį romaną „Prancūziškas romanas“ (Un roman français). Autorius išgarsėjo 2000-aisiais išleidęs romaną „99 frankai“ (dabar - „14,99 €“). Skaitytojai pamėgo ir vėlesnius jo romanus „Meilė trunka trejus metus“, „Windows on the World“, „Romantiškasis egoistas“, „Gelbėkit, atsiprašau“. Iki šiol “Interallié“ premija F.Beigbeder buvo apdovanotas 2003-aisiais už „Windows on the World“. Už šį romaną 2005-aisiais rašytojui buvo įteiktas ir britų "Independent" apdovanojimas už geriausią užsienio grožinės literatūros kūrinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių