Goethe’s spalvų teorija – iš arčiau

Goethe's institutas, Klaipėdos vokiečių bendrija ir Ievos Simonaitytės biblioteka klaipėdiečiams parengė parodą „Goethe's spalvų teorija“, kuri uostamiestyje paviešės iki vasario vidurio.

Ekspozicija primena, kad Johannas Wolfgangas von Goethe buvo ne tik poetas, dramaturgas, teatro režisierius, politikas ir menininkas, bet taip pat ir gamtos mokslų tyrinėtojas. Jo kūrinys apie spalvų teoriją yra gamtos mokslų veikalas, pasirodęs 1810-aisiais.

Šis savo apimtimi bene didžiausias J.W.Goethe's kūrinys jam pačiam buvo ne mažiau svarbus nei jo poezija, todėl jis visą gyvenimą stengėsi skleisti žinią apie šį mokslą ir siekti jo pripažinimo. Tačiau nors J.W.Goethe's spalvų teorija greitai sulaukė menininkų pritarimo, moksle vis dar vyravo anksčiau įsitvirtinusi Isaako Newtono šviesos teorija. I.Newtonas spalvas suvokė kaip sudedamąsias baltos šviesos dalis, o J.W.Goethe bandė parodyti, kad balta šviesa nėra sudaryta iš kitų spalvų, o spalvos atsiranda sąveikaujant šviesai ir tamsai.

Filosofijos ir gamtos mokslų kontekste Goethe's spalvų teorija savo aktualumo nepraranda iki šiol, nes ji atskleidžia nepaprastą Goethe's gebėjimą tyrinėti ir jo požiūrį į gamtą kaip visumą. Jis pirmenybę teikė stebėjimui, o ne abstrakcijai. Tokia jo pasaulėžiūra ir subjektyvus pajutimas padėjo atskleisti psichologinį spalvų poveikį žmogui ir suformavo savotišką spalvų psichologiją.

Paroda visuomenei pristato Goethe's savarankiškai sukomponuotų ir iki šiol aktualių spalvų lentelių reprodukcijas. Jos bus eksponuojamos Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos I a. hole. Parodos pristatymas - sausio 15 d. 16.45 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių