Goethe's medaliu bus apdovanota literatūrologė I.Veisaitė

Vokietijos vyriausybės finansuojamo Goethe's instituto medalis 2012 metais skirtas lietuvių literatūrologei ir teatrologei Irenai Veisaitei.

Pasak Goethe's instituto biuro Vilniuje, šiuo apdovanojimu Goethe's institutas siekia pagerbti žmones, kurie ypač nusipelnė populiarindami vokiečių kalbą ir skatindami kultūrinius mainus.

„I.Veisaitė apdovanojama Goethe's medaliu už viso gyvenimo veiklą, kuri buvo varomoji vokiečių ir lietuvių kultūrinių mainų jėga, už jos kūrybiškumą ir politinę drąsą sakyti tai, kas ne visiems patinka“, - rašoma pranešime.

Šiemet kartu su Lietuvos atstove šiuo medalių bus apdovanotas kazachų teatro režisierius Bolatas Atabayevas ir bosnių rašytojas Dževadas Karahasanas. Apdovanojimo ceremonija vyks rugpjūčio 28 dieną Veimare.

Pasak pranešimo Goethe's instituto sprendimu šiais metais medaliais siekiama pagerbti iškilius žmones, priklausančius visuomenei, kurią smarkiai paveikė „struktūrinė nacionalinių valstybių pertvarka ar jų likvidavimas“.

„Laureatams teko patirti karą, represijas, persekiojimus ir trėmimus. Vykdydami kultūrinę veiklą jie ragina atvirai kalbėti apie nacionalines žaizdas, nepamirštant ir socialinių nūdienos sunkumų. Jie demonstruoja pilietinę drąsą, kalba ryžtingu balsu ir tiki žodžio galia“, - pranešime cituojamas atrankos komisijos sprendimas.

I.Veisaitė paskelbė per 200 straipsnių Lietuvos ir užsienio spaudoje, yra daugybės vadovėlių bendraautorė ir kelių knygų sudarytoja.

Institutas pažymi, kad nors I.Veisaitė iki šiol gyvena Lietuvoje, kurioje kaip žydė buvo persekiojama nacių, ji visada pasisakė už susitaikymą ir kultūrinį dialogą su Vokietija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikinu

Sveikinu portretas
šią nuostabią Moterį -eruditę,gerą pašnekovę,dėstytoją,mamą ir t.t.Jos paskaitas apie Šekspyrą prisimenu lyg šiolei,nors daug metų praėjo......

gsg

gsg portretas
taip, šiandien gerų mokytojų labai reta, užtat ir auga infantilų karta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių